Skapa ett bra möte

När jag läser här ser jag att ni ofta ger rådet att gå tillbaka till socialsekreteraren och ställa sina frågor eller berätta hur man upplever situationen, när något känns fel.

Det är viktigt, ni har rätt i det. Det är viktigt att försöka berätta hur man känner. Men ofta befinner man sig ju i en slags "konflikt" med socialsekreteraren om man inte har fått som man vill - om man fick avslag på sin ansökan om ekonomiskt bistånd, eller om man inte får hem sina barn när man vill, till exempel. Man befinner sig i en konflikt och i ett underläge. Och då är det inte så enkelt att gå tillbaka och göra sin röst hörd.

Det måste väl ändå ligga på socialsekreterarens ansvar att i lugn och ro sätta sig ner med personen och förklara varför man fått ett avslag, och då också samtidigt ge plats för personen att svara. Det borde väl vara praxis? Att berätta att: "Med det här och det här underlaget har jag fattat det här beslutet. Hur känns det här för dig? Är det någonting vi har missat, som du vill tillägga?"

Det måste väl ändå ligga på socialsekreteraren att försöka ha ett sådant samtal? En "klient" kan ju vara jätterädd för socialsekreteraren och dennes makt. En socialsekreterare kan ju så klart känna sig obekväm när hen måste fatta och även framföra obekväma beslut, men det är ju ändå viktigt att försöka vara öppen och lyhörd. Det är mycket svårare för "klienten" att gå tillbaka till socialsekreteraren och säga ifrån.

Det här är förstås lättare sagt än gjort. Det är ett mycket svårt jobb att vara socialsekreterare. Ibland möts socialsekreteraren av hot och våld, och socialtjänsten är också begränsad av regler och riktlinjer som handläggaren måste följa.

Så i förlängningen behöver vi kanske fråga oss: Vilka verktyg behöver socialsekreteraren för att kunna skapa ett så öppet och förtroendefullt möte som möjligt? Tid, plats, resurser etc? Vilka faktorer bidrar till att skapa trygghet, öppenhet och förtroende? Och vilka faktorer försvårar?

Fundersam
2018-10-01 14:24

Hej

Det är viktiga aspekter på möte mellan socialsekreterare och klient som du belyser.

Att få möta klienterna är något av det som socialsekreterare uppskattar mest med arbetet. Det viktigaste i kontakten med klienterna är att kunna vara där i stunden, att kunna ge av sin tid och vara fokuserad på vad klienten har att säga.

Förväntningar och konsekvenser är viktiga aspekter som skapar förutsättningar för ett bra möte. Socialsekreteraren och klienten bör komma överens om det som ska ske, klienten skall veta varför den är på mötet och vad mötet skall handla om. Det vill säga innehållet i mötet bör vara förutsägbart. Så här långt kan det tyckas att relationen mellan socialsekreterare och klient låter jämn, på samma villkor så att säga.

Precis som du skriver så är det så klart svåra situationer, eftersom de människor som kommer till socialtjänsten redan vid första mötet är i en utsatt situation och i beroende av hur personen och socialsekreteraren som träffar den hanterar informationen och fakta som lämnas.

För att den enskilde som söker hjälp, eller utreds efter en anmälan, inte ska vara helt rättslös så finns en dokumentationsskyldighet av myndigheten, att beslut ska fattas om en ansökan görs och så vidare. Om man inte är nöjd med varken handläggning eller beslut, finns det instanser man kan vända sig till för att få hjälp. Den enskilde kan vända sig till chefen för den som fattat beslutet eller handläggaren som man anser inte handlagt eller bemött en rätt. Den enskilde kan också vända sig till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, om hen inte anser att handläggningen gått rätt till.

Om man inte är nöjd med beslutet som man fått har man möjlighet att överklaga detta till Förvaltningsrätten.

Din slutformulering är så klart själva essensen av din fråga, hur ska vi inom socialtjänsten hitta de verktyg och förutsättningar som skapar trygghet, öppenhet och förtroende. Detta är något som bör diskuteras på alla de arbetsplatser som har klientarbete, och inget som Soctanter på nätet kan eller bör svara på.

Vänligen

Soctanterna