Hur blir det

Har ett barn som har en diagnos som gör så den inte orkar hela skoldagar. Jag får får dit den när den inte är sjuk. Men sen när det blir jobbigt för den under dagen så går den hem. Kan säga den här varit hemmasittare i ett år. Bytte skola å försöker så gott det går nu. Dom hotar redan med oros anmälan pga att den bara går från skolan när det är jobbigt. Då menar dom på det att om det är jobbigt för mig att prata med barnet att den måste va i skolan. Därför är dom oroliga över oss. Är det verkligen jag som ska se så den stannar kvar på skolan. Jag får ju dit barnet. Kan soc ta barnet från mig för den tycker det är jobbigt i skolan å går där ifrån. Är ju absolut inget jag kan hjälpa. Tacksam för svar

Orolig mamma
2018-09-21 20:08

Hej!

Att ha ett barn som av en eller annan anledning har svårigheter att klara av en hel skoldag är svårt både för föräldrar, skola men framförallt för barnet. Ni har kommit långt redan genom att ditt barn kommer iväg till skolan, efter som du beskriver det, varit hemmasittare i ett år. Din fråga om det är du som är ansvarig för att barnet stannar på skolan, så kan man säga att du som vårdnadshavare har ansvar för dit barn, att barnet kommer till skolan och även genomför den. Men rent praktiskt är det stora svårigheter se till att sitt barn blir kvar på skolan.

Du berättar att ditt barn har diagnoser som gör att barnet inte orkar med hela skoldagar. Finns det en möjlighet att du pratar med läkaren och sjukvården om de kan förklara och ge stöd hur man på bästa sätt ska kunna hjälpa ditt barn att klara så mycket som möjligt av skolan så att det inte blir omfattande kunskapsluckor.

Vad vi förstår så är du orolig för att skolan ska göra en orosanmälan till socialtjänsten. Generellt kan man säga att skolan ska anmäla till socialtjänsten om de har en oro för barnet av en eller annan anledning. Om frånvaron från skolan blir hög gör skolan en anmälan till socialtjänsten, men oftast har de samtal med både barn och föräldrar om barnet, dess situation och vad som kan göras, både från föräldrarnas håll men också skolans.

Vid en anmälan till socialtjänsten så gör socialtjänsten först en förhandsbedömning på den anmälan som inkommit. Ibland är anmälan så allvarlig att en utredning öppnas utan en första kontakt med barnet och dess vårdnadshavare. I de flesta fall så träffar socialtjänsten barnet och vårdnadshavarna i ett samtal som ligger till grund i förhandsbedömningen tillsammans med anmälan för om en utredning skall öppnas eller inte.

Om en utredning öppnas har socialtjänsten fyra månader på sig att utreda barnets situation utifrån vad anmälan handlar om. Barnets behov utreds, finns det särskilda behov och hur ser dessa ut. Hur kan barnets behov tillgodoses, finns det behov av hjälp för att behoven ska tillgodoses, vem kan bäst se till att behoven blir tillgodosedda och så vidare.

Socialtjänsten ska i första hand samarbeta med barnet och dess vårdnadshavare för att finna lösningar som är bra för barnet. Om barnet blir utsatt för misshandel, otillbörligt utnyttjande eller att omsorgen eller något annat förhållande i hemmet utgör en påtaglig risk för den unges hälsa eller utveckling kan socialtjänsten ansöka om att omhänderta barnet. Socialtjänsten omhändertar inte barn det första dom gör. Så om skolan gör en anmälan till socialtjänsten i din kommun, så se det som en möjlighet att finna hjälp och lösningar för ditt barn istället för ett hot.

Vänligen

Soctanterna