När Ska Man Anmäla?

Hej soctanter!

Mina grannar har en fyraåring. Barnet är enligt föräldrarna inne i trotsåldern, vilket ska förklara varför det (flera gånger) dagligen får utbrott som hörs i tydligt till de omgivande lägenheterna. Nu är det så att barnet under "utbrotten" ofta gråtande skriker saker som "aj, aj, aj" och "det gör ont". Jag har inte uppfattat föräldrarna som våldsamma eller dåliga föräldrar på något sätt.

Under gårdagen hörde jag dock tydligt orden "du", "slår" och "mig" i samma mening, vilket fick mig att reagera. Det lät som ett slag följt av att barnets skrik intensifierades. Jag är dock inte säker - det kan ju ha varit något annat som lät.
Min fråga är, när ska man som granne gripa in? Även om bråken är ganska högljudda (åtminstone från barnets sida) hör jag ju inte allt och kan inte veta vad som egentligen pågår. Kanske är det bara som föräldrarna säger att barnet har ett väldigt humör och i så fall vill jag ju inte anmäla "i onödan". Samtidigt känns det ju hemskt om föräldrarna faktiskt använder fysisk bestraffning och jag bara låter det hända. Jag vet heller inte vad som är "normalt" för barn i den åldern - hur länge denna trotsålder brukar hålla i sig. Så, hur mycket "bevis" bör man ha innan man anmäler? När jag träffat dem har barnet verkat friskt och normalt och väl omhändertaget, så jag tror ju inte att det handlar om misskötsel.

Bekymrad granne
2011-08-11 09:22

Hej

Vi har modifierat ditt inlägg något.

Det är verkligen tur för din grannes barn att ha en granne som dig. Du är uppmärksam och du pratar med föräldrarna och du är redo att göra något om det behövs. Men precis som du säger kan det ibland kännas svårt att veta om man ska anmäla eller inte.

Vi vill informera dig om vid misstanke om att ett barn blir slaget kan man alltid rådgöra med socialsekreterare vid Barn och Familjs mottagning i sin stadsdel:

Centrum: 040- 34 58 70
Husie: 040- 34 62 14
Fosie: 040- 34 57 00
Hyllie: 040- 34 57 76
Limhamn-Bunkeflo: 040- 34 63 35
Kirseberg: 040- 34 60 30
Oxie: 040- 34 38 48
Rosengård: 040- 34 51 30
Södra innerstaden: 040- 34 56 05
Västra innerstaden: 040- 34 49 00

Gången vid anmälan inkommen från allmänhet som exempelvis du i detta fall kan kanske hjälpa dig att komma fram till vad du ska göra.

När en anmälan kommer in till socialtjänsten om misstanke om att ett barn blir slaget i hemmet så gör socialtjänsten en skynsam bedömning. I varje ärende görs en individuell bedömning kring hur mycket information vårdnadshavaren får kring anmälan. Vid misstanke om misshandel informeras inte vårdnadshavaren (om det är denne som är misstänkt) om några detaljer i anmälan. Vid ett möte med föräldrarna kan dessa uppge samma sak som de uppgett för dig och socialsekreteraren kan informeras om de kurser, stödgrupper, utbildningar mm som finns till hands för just småbarnsföräldrar. Föräldrar kan givetvis tacka nej till detta men socialtjänsten måste oavsett vad föräldrarna tackar ja eller nej till, göra en bedömning i samråd med polis.

Socialsekreterarna är enligt lag skyldiga att göra en polisanmälan vid en inledning av en utredning kring om ett barn måste skyddas från sina föräldrar.

Barnet och föräldrarna kommer få stöd och hjälp vid ett särskilt Kriscentrum. Du kan läsa mer om detta på Malmö stad hemsida:

https://www.malmo.se/...--ungdomar.html

Det är lättare för socialtjänsten att göra en bedömning och bemöta familjen om man lämnar namn och telefonnummer vid anmälan, på så vis kan socialtjänsten återkomma till uppgiftslämnaren för mer information vid behov. Vid en anonym anmälan kan familjens fokus hamna på att ta reda på vem som har gjort den istället för att förstå situationen.

Det är inte lätt att komma fram till om det rört sig om något tillfälligt eller om det är något ofta pågående men där kan all information som kommer in till socialtjänsten hjälpa barnet. Sammantaget kan information under en utredning komma fram till om det varit något tillfälligt och som föräldrarna efter samtal eller stöd inte upprepar igen eller om det är risk för barnets liv och hälsa i hemmet. En vuxen kan göra stor skada på ett litet barn utan att inse det om den vuxne är arg eller frustrerad när han/hon tar tag i barnet.

Vi vill tydliggöra att det inte är allmänheten som har skyldighet att ha bevis vid en anmälan om misstanke att barn misshandlas eller utsätts för andra övergrepp. Ofta är det som du uppger en känsla av något som inte är som det ska.

Vi hoppas detta ska hjälpa dig att kontakta en socialsekreterare och berätta ovanstående. Du är välkommen att återkomma om det är något mer du undrar över.

Vänligen

Soctanterna