allmänna frågor

1. Räknas fonder som en inkomst. Enligt lag räknas detta som en gåva och får ej räknas in som inkomst. Men vissa socialtjänster räkna in detta som en inkomst och får stöd av förvaltningsrätten. Media har tagit upp detta och säger att det inte ska räknas in i försörjnings stödet. Även allmänna råd i socialtjänstlagen s.123 för ekonomisk bistånd säger också att fondmedel inte ska räknas in men ändå bryts det hela tiden. Varför är detta så otydligt om vad som gäller när det är så tydligt att dessa pengar inte får röras.

2, varför räkna man med vanliga insättningar som inkomster Ex får in 2500 kr av försäkringskassan, tar sedan utan 2400kr för att sedan sätta in detta flera gånger under månad. Tycker det är fult att inte förvarna att jag inte får sätta in pengar på mitt konto utan att dessa ska räknas som en extra inkomst.

3. Jag får inte byta handläggare?

4. Enligt lag får man inte normöverskatta någon som aldrig fått bistånd men ändå gör man det, har inte handläggare någon skyldighet att ta reda på fakta innan man gör en sådan grov grej?

5. Har inte handläggare skyldighet att föra dialog? Min handläggare tar inga diskussioner utan hänvisar till förvaltningsrätten samt sin chef som heller aldrig hör av sig.

nyfiken
2018-05-16 17:51

Hej!

Vi ska göra vårt bästa för att svara på dina frågor.

Oavsett om du har fått fonder som gåva eller inte är det en realiserbar tillgång. Det ska därför medräknas som inkomst. Enda undantaget är pensionsfonder som är icke realiserbara förrän du uppnått en viss ålder. Du får givetvis realisera dina fonder när du vill då det är mellan dig och din fondförvaltare, undantaget pensionsfonder.

Alla insättningar räknas som inkomst. Denna information står vanligtvis skriftligen i brev eller på ansökan.

Om du vill byta handläggare kan du prata med dennes chef. Det är inte vanligt att en får byta handläggare.

Vi är inte säkra på vad du menar med normöverskatta. Men återigen, din socialsekreterare har att följa de regler och förordningar som gäller. Normen för försörjningsstöd fastställs av politiker inte av enskilda handläggare.

Enligt förvaltningslagen ska myndigheter ha öppet varje vardag. Däremot måste en socialsekreterare fördela sin tid mellan de klienter som den har. Du kan fråga i receptionen eller via Malmö stads växel, tel 040-34 10 00, efter vem som är din socialsekreterares chef och därmed kan du själv ringa och prata med den ansvarige. I annat fall får du avvakta förvaltningsrättens dom.

Hoppas du fått svar på dina frågor och att du kan få till stånd den dialog med din socialsekreterare som du vill ha!

Vänligen

Soctanterna