Vad har socialtjänsten rätt att göra?

Det har startats en utredning på mina två barn pga att förskolan skickat in en orosanmälan för egentligen petitesser, mycket frånvaro (sjuk), märke på stjärten (svinkoppor) och vad de upplever som viktnedgång (samma vikt som innan).

Jag och barnens pappa har varit inne på barnsamtal men då en av oss var med in med barnen under samtalet så vill socialtjänsten träffa barnen igen, denna gång utan vårdnadshavare. Kan de kräva Det? Socialtjänsten ska bygga på frivillighet men kan de gå emot min vilja i detta? Mina barn vill inte gå på dessa möten eller svara på frågor, än mindre gå in själva.
Känner att jag måste skydda mina barn från detta. Men Hur?! Allt är en sån jobbig och långdragen process... Vad händer om jag nekar dem barnsamtal i enrum?

Mvh "mår pyton"

Mår pyton
2018-03-20 18:48

Hej
Att ens barns situation ska utredas hos socialtjänsten kan upplevas som påfrestande och jobbigt då kan det vara bra att tänka på att det är för att säkerställa att dina barn har det bra.
Det stämmer att Socialtjänsten bygger på frivillighet men att det även finns tvingande åtgärder. När det gäller samtal med barn under pågående utredning gäller att barnet ska vara delaktigt i utredningsprocessen. Barnet har rätt till information, att få uttrycka sin åsikt, och barnets åsikter ska vägas in i bedömningen. Enskilt samtal ska alltid erbjudas. Endast ett samtal är oftast inte tillräckligt. Det är viktigt att anpassa samtalets innehåll och utformning efter barnets ålder, mognad och önskemål. Likaså var samtalet ska äga rum. Om barnet är för litet för ett samtal kan mötet ske i form av observation istället.

Vårdnadshavares samtycke till samtal med barn ska eftersträvas, men socialtjänsten har möjlighet att prata med barn utan vårdnadshavares samtycke (11 kap 10 § SoL). Vårdnadshavare bör då informeras om samtalet och vad det kommer att beröra.
Vänligen

Soctanterna