Anmäla flertalet händelser med berusade tonåringar

Hej! I vår by förekommer mycket fester i bland tonåringar från 12 och uppåt. Alkohol är i princip alltid inblandat. Jag vet namnet på en del som får av sina föräldrar och som också säljer vidare till kompisar. Alarmerande studier har gjorts och kommunen ligger högt på listan över andelen minderåriga som druckit alkohol, och även prövat andra substanser. Socialtjänsten ställer sig frågande, för de får inte in så många anmälningar. Nu till min fråga: ska jag göra en anmälan på det jag vet och kan jag göra det anonymt? Det finns hotbild med och därför vill jag vara anonym. Jag vill få ett stop på festandet bland de ofta ganska unga ungdomarna.

Orolig ortsbo
2018-03-20 17:43

Hej
Tack för att du bryr dig det är en mycket viktig fråga du tar upp.
Du kan göra anmälan på olika sätt dels kan du anmäla oro för ett specifikt barn till socialtjänsten dels kan du göra anmälan om brott till polisen. När man gör en orosanmälan till socialtjänsten kan man vara anonym, tänk då på att inte presenterar dig när du ringer upp. Socialtjänsten tar sedan ställning till om det finns grund för att vidare utreda den unges situation.
Du kan också anmäla brott till polisen gärna då festen pågår. Polisen skriver följande på sin hemsida:
”Langning av alkohol är en brottslig handling som innebär att någon olagligt köper ut, säljer eller ger bort alkohol till en person som är under 20 år. Langning kan ge böter eller fängelse i upp till fyra år. ” Vidare står det
Framförallt när det gäller alkohol till unga under 18 år, är all langning i någon mening att betraka som olaglig. Detta gäller för alkohol som den unge fått indirekt genom langning från exempelvis Systembolaget, men även om den minderåriga fått tag i alkohol som förts in i Sverige från utlandet. Polisen ska ingripa mot ungdomar på stan under 20 år som är berusade och/eller bär på alkohol och ungdomar under 18 år som har sällskap med någon som bär på alkohol.
Polisen arbetar ofta med ett så kallat direktförverkarande av alkohol, vilket innebär att polisen häller ut alkoholen.
Om någon är under 18 år, som antingen är påverkad, innehar alkohol eller är tillsammans med någon annan som har alkohol kontaktar polisen föräldrarna och ber dem hämta sina barn. Polisen kan även kontakta föräldrar till den eller de minderåriga personer som finns i sällskapet, till exempel någon som går bredvid kompisen med alkohol. I de fall föräldrarna inte vill hämta hem sina barn ska polisen skriftligen informera socialtjänsten. Föräldrarna informeras om att en sådan anmälan kommer att göras.
Tipsa polisen!
Polisen tar gärna emot tips från allmänheten om personer som säljer alkohol till ungdomar. Vid tips ring 114 14.”
Hoppas att du fått svar på din fråga och återigen tack för omtanken om våra unga.
Vänligen
Soctanterna