Umgänge, gemensam vårdnad men pappan dricker

Hej. Jag har ett barn som är 6 år. Jag och pappan har gemensam vårdnad. Barnet bor hos mig på heltid men har sedan jag & pappan separerade, haft oregelbunden kontakt med sin pappa. Jag har inte hindrat pappan från umgänge dels pga mitt barns behov av sin pappa, dels min kännedom om lagar & regler. Pappan har också velat träffa barnet på sina villkor. Det kan gå en-två månader utan att de har kontakt, sen kan det vara en gång i veckan osv. Pappan har åkt fast för rattfylleri, vid ett tillfälle träffade jag honom ute berusad fast vårt barn var hos honom (enligt honom med en kompis). Pappan drack och gömde flaskor i vårt gemensamma hem, var ute mycket och har vid några tillfällen inte dykt upp då vi har bestämt att han ska hämta barnet. Pappan dricker med sina kompisar då barnet är med. Är detta okej? Ska jag gå med på att lämna barnet hos pappan trots alkoholkonsumtion? Vilka krav har jag som boendeförälder vid gemensam vårdnad? Barnet har velat träffa sin pappa. Kan en söka ensam vårdnad vid sådana här omständigheter? Bryter jag någon lag när jag låter mitt barn träffa sin pappa trots att jag vet att det kan förekomma ganska stora mängder alkohol? Vi har tidigare haft kontakt med familjerätten men ingenting togs på allvar.

orolig malmömamma
2018-03-19 22:33

Hej!

Det låter som om att du är mån om att ditt barn har det bra och att du ska göra rätt.

Det framgår av din beskrivning att ni föräldrar har gemensam vårdnad, att du är boendeförälder och att barnets pappa är umgängesförälder. I alla frågor kring vårdnad, boende och umgänge ska man prioritera barnets bästa.

Barnets bästa är oftast att ha tillgång till båda sina föräldrar om den möjligheten finns. Villkoret för detta ska dock vara att den barnet är med kan tillgodose barnets behov och inte utsätta barnet för fara eller risker.

Om barnet själv ger uttryck för att vilja träffa sin pappa är det bra om den önskan uppfylls, men det är mycket viktigt att säkerställa att relationen dem emellan är fungerande och att barnet inte känner ansvar för exempelvis pappans alkoholkonsumtion.

Som förälder och vårdnadshavare är det din skyldighet att tillgodose ditt barns behov och skydda det från risker. Ibland innebär det att skydda barnet från en förälder som kan utgöra en risk. Du beskriver situationer hos pappan som sannolikt utgör en risk. Det är upp till dig att inför varje umgänge göra en skyddsbedömning. Om du tror att det finns en risk att ert barn far illa med pappan måste du skydda det. Ett sätt att skydda barnet kan vara att närvara vid umgänget med pappan. Det kan också vara att komma överens om att höras regelbundet under umgänget för att stämma av läget.

Om du har oro över hur ditt barn har det hos sin pappa och om den oron är motiverad så brister du i din omsorg om du trots din vetskap låter barnet vara med pappan utan skydd. Du begår inget lagbrott men omsorgssvikt kan få konsekvenser i bedömningen om din föräldraförmåga.

Du kan ansöka om enskild vårdnad hos Tingsrätten. Sannolikt kommer det då göras en vårdnadsutredning genom Familjerätten och då kommer bland annat sådana faktorer som du beskriver att beaktas. Att ha enskild vårdnad innebär dock inte att barnet förlorar rätten till båda sina föräldrar.

Barn påverkas av svåra umgängeskonflikter, vårdnadstvister och riskbruk av alkohol. Vi tror att samarbetssamtal kring umgänget och dess förutsättningar kan vara en bra idé för er. Vi rekommenderar dig också att vända dig till socialtjänsten för mer information om vilket stöd som eventuellt kan erbjudas ditt barn.

Vi hoppas du fått svar på din fråga och att det blir bra för ert barn framöver.

Vänligen

Soctanterna