Fråga

Om pappan till ens gemensamma barn ( 7 månader ) får en orosanmälan och mamman har slängt ut han men ingen oro mot mamman finns, Hur långt går en utredning då? Vi bor ju inte ihop ? Varför ska mamman behövs ha en 4 månaders lång utredning når felet ligger hos han? Och mamman har kastat ut han? Kan dom helt plötsligt börja utreda mamman istället och ta in henne p

Mamma
2018-03-14 09:57

Hej!

Det låter som om att du upplever din situation som besvärande, men du verkar trygg i att det inte finns någon anledning till oro över hur ditt barn har det hos dig.

När socialtjänsten får in en orosanmälan gällande ett barn fattar de beslut om huruvida det ska inledas utredning eller inte. Socialtjänsten kan inleda utredning med olika lagstöd och detta styr vilka åtgärder som får vidtas i utredningen. Det är barnets situation som utreds, inte en specifik förälder.

Utredningen på socialtjänsten syftar till att säkerställa att ditt barn får alla sina behov tillgodosedda, såväl de fysiska behoven som de utvecklings- och känslomässiga. Utifrån din beskrivning verkar det som om att socialtjänsten beslutat att öppna den typ av utredning som möjliggör mer ingripande åtgärder. Det gör de för att säkerställa att utredningen kan genomföras fullgott och att det därmed kan säkerställas att barnets behov tillgodoses, alternativt att de kan erbjuda adekvat stöd för att barnets behov framöver ska tillgodoses.

Generellt kan socialtjänsten under utredningen vidta omfattande åtgärder, till exempel utreda båda föräldrarnas förmåga även om anmälan som föranledde utredningen bara avsåg den ene föräldern. Alla socialtjänstens åtgärder vidtas utifrån barnets bästa och för att säkerställa att barnets behov tillgodoses. Ibland innebär det att den vuxna som är viktig för barnet och som ska vara den som tillgodoser barnets behov känner sig granskad.

Även om en utredning kring barnets situation kan upplevas som integritetskränkande för föräldern brukar det vara bäst för barnets skull att samarbeta med utredande socialtjänst. Utöver den information som inhämtas genom föräldern så har socialtjänsten rätt att inhämta information från andra, exempelvis sjukvården.

Utredningstiden varierar, men får pågå upp till 4 månader (i undantagsfall kan utredningstiden förlängas men då krävs beslut på detta). I flera fall pågår utredningen kortare tid än 4 månader.

Vi hoppas vårt svar varit till hjälp. Du kan också vända dig till din handläggare för att få svar på alla dina frågor kring handläggningsprocessen.

Vänligen

Soctanterna