Försörjningsskyldig

Min son befinner sig sedan 1.5 år tbx på annan plats än hemma.
Han vill inte komma hem och socialtjänsten är inkopplad sedan dagen han avvek hemifrån.
Många turer fram och tillbaka om varför han inte vill vara hemma osv.
Det är en pågående utredning och kontakt med socialtjänsten men vi har liksom kört fast.
Min son är nu snart 16 år och det har varit uppe i förvaltningsrätten om huruvida en LVU skulle till eller ej men domen blev avslag för LVU.
Jag har från dag ett sagt till min son att han såklart är välkommen hem och bli försörjd av mig men han vägrar att vara just hemma så jag har inte gett honom några pengar i handen heller så att säga.
Jag vet att lagen säger att jag är skyldig att försörja honom tills han gått ut gymnasiet eller som minst tills att han är 18, vilket jag gärna gör men han väljer att fortsätta att vara borta.
Är jag skyldig att ge honom pengar?

Mamma Malmö
2018-03-07 10:20

Hej!

Varje ärende utreds individuellt så din sons handläggare är den som bäst kan svara på mer detaljerade frågor gällande ekonomi och framtid. Det framgår inte av din fråga var din son bor just nu så det är svårt att svara på din fråga.

Generellt gäller att man som förälder alltid är försörjningspliktig för sitt barn. Föräldrar är försörjningsskyldiga för sina barn till deras 18-årsdag. Försörjningsplikten kvarstår dock upp till den unges 21-årsdag om den unge studerar på gymnasienivå eller motsvarande. Detta kallas underhållsskyldighet och du kan hitta lagstöd för föräldrars underhållsskyldighet i Föräldrabalken 7 kap1§. Försörjningsskyldigheten gäller båda föräldrarna även om den unge inte bor med dem.

Om ett barn blir familjehemsplacerat eller HVB-placerat är föräldern skyldig till att bidra till barnets försörjning. I ett sådant läge har socialförvaltningen rätt att begära att du som förälder bidrar till kostnaderna enligt Socialtjänstlagen 8 kap 1 §.

Om du som förälder har uppburit underhållsstöd för ditt barn har socialtjänsten skyldighet att anmäla till försäkringskassan att barnet ej längre vistas hos dig. Barnbidraget skall enligt försäkringskassan alltid följa barnet.

Att ha ett barn som inte bor tillsammans med dig ställer stora krav på samarbete mellan dig och socialtjänsten, familjehemsföräldrarna eller personal på HVB-hemmet. Det är viktigt att komma fram till vad som är bäst för barnet både på kort och på lång sikt.

Vänligen

Soctanterna