Orosanmälan

Hej,

Vi är en familj på 5 - mamma pappa och 3 pojkar 7,12,15 år... för några dagar sen vändes vårt liv upp och ner ( låter värre än det är ) ..fick ett samtal från polisen där dom berättade att vår yngsta son varit med polisen på förhör, vi fick ingen som helst information varför- tiden från samtalet till från polisen till mötet med soc (ca 4 h ) kändes som en evighet och man hade många tankar om vad som har hänt - vi hämtade lilleman på skolan och åkte till soc- känslan när man satt där va usch... visade sig att 2 veckor innan hade skolan gjort en orosanmälan då lilleman hade sagt att han blir slagen av alla hemma- detta är självklart absurt vilket utredningen kommer visa-men vad jag reagerar över är att det är helt sanslöst att man kan göra en orosanmälan så enkelt -folk förstår inte konsekvenserna av det. ..Till frågan... kan vi som föräldrar göra en motanmälan för vi har inte gjort något och vi känner oss enormt kränkta

Kränkt familj
2018-03-05 02:59

Hej!

Det verkar som om att det ni varit med om varit mycket jobbigt för er.

Svensk lagstiftning är utformad för att i största möjliga utsträckning skydda barn och säkerställa att barn inte far illa. Som ett led i detta har alla som arbetar med barn anmälningsplikt enligt 14 kap. 1 § socialtjänstlagen, om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa. Genom sin anmälan har skolan alltså uppfyllt sin plikt. Det är viktigt att beakta att skolan inte har något utrednings- eller bedömningsansvar således har de vad vi kan bedöma utifrån den information ni ger gjort helt rätt.

Efter att socialtjänsten mottagit anmälan från skolan har de sin ärendeprocess att följa, också den strikt styrd av lagstiftning. I den processen ingår bland annat att fatta beslut kring polisanmälan samt göra en skyddsbedömning. Därefter följer socialtjänstens utredning, ofta parallellt med polisens. Utredningen syftar till att kartlägga barnens situation och huruvida deras behov tillgodoses.

Den anmälningsplikt som finns för dem som arbetar med barn syftar till att i möjligaste mån skydda barn från att fara illa. Det innebär att ingripande åtgärder vidtas vid minsta misstanke, såsom i ert fall när barnet själv uttryckt att det utsatts för våld. Detta kan för den enskilde upplevas som jobbigt och som i ert fall, kränkande. Dock är det prioriterat att lagstiftning och processer utformas för att minska risken att missa de barn som faktisk far illa.

Vi hoppas att ni fått svar på er fråga och att ni kan ha överseende med det ni fått gå igenom i syfte att hjälpa de barn som behöver det.

Vänligen

Soctanterna