Rättssäkerhet

Hej!
Är socialtjänstens utredningar rättssäkra, könsneutrala samt objektiva ?
Är de neutrala i förhållande till personliga åsikter/preferenser och prestige?

Vilka verktyg/rutiner använder socialtjänsten för att säkerställa rättssäkerheten i sitt arbete?

Mvh

Nyfiken
2018-02-26 09:43

Hej!
Av din fråga förstår vi att du funderar över hur socialtjänsten hanterar sina uppdrag framförallt vad gäller utredningar och bemötande.

Socialtjänstlagen SoL anger att varje ärende ska bedömas individuellt och utifrån personens förutsättningar. Att utredningar ska vara rättssäkra och objektiva är en grundläggande regel. Naturligtvis kan alltid misstag och felaktigheter uppstå och därför finns möjligheter för den enskilde att överklaga socialtjänstens beslut till Förvaltningsrätten. Information om hur ett överklagande går till ska lämnas av socialtjänsten.

Vidare kan den som är missnöjd med det bemötande hen fått eller handläggningen generellt av sitt ärende även vända sig till tillsynsmyndigheten IVO (Inspektionen för vård och omsorg)

https://www.ivo.se/

På din fråga om socialtjänstens utredningar är könsneutrala blir vårt svar att det finns en sådan ambition men att det fortfarande finns en ovana i organisationen att hantera hbtq-personers och särskilt transpersoners perspektiv och utsatthet. Även om det finns en diskrimineringslag som omfattar kriteriet könsövergripande identitet och/eller uttryck är strukturell diskriminering av hbtq-personer fortfarande inte ovanlig.

Malmö stad utbildar kontinuerligt sina chefer och ledare i diskrimineringslagen och i hur man kan arbeta för att motverka och förebygga diskriminering. Det finns också en strategisk utvecklingsplan för arbetet mot diskriminering som alla anställda ska arbeta efter. Planen ska revideras under året.

Nyligen har Socialstyrelsen presenterat ett utbildningsmaterial för att synliggöra normer i socialtjänsten ur ett hbtq-perspektiv men i vilken utsträckning det börjat användas kan vi inte svara på ännu.

Ytterligare frågor kring arbetet mot diskriminering i Malmö kan Välfärdsavdelningen på Stadskontoret svara på och du når dem via Malmö stads växel på telefon 040-34 10 00.

Vänligen

Soctanterna