I överenskommelse

Jag har i överenskommelse med socialhandläggare haft en ungdom som vägrat gå hem till sin familj och rymt hem till mig boende hos mig i en månads tid. Från att först bara några dagar tills det dom löst konflikten i hemmet till att utredning beslutade placering och yttligare tid tills det att dom hittat en placering. Allt som allt ett boende hos mig under en hel månad av utgifter och massor av tid samt vård besök & vak i ett självdestruktivt & självskadebeteende. Vad är mina rättigheter här ang arvode & omkostnadsersättning? Räknas det till jourhems tid eller familjehemstid den tid jag ställde upp? Inget kontrakt/avtal, men en muntlig utförandeplan som nu socialtjänsten försöker frånkomma ersättning för den tid ungdomen var boende hos mig.

Uppställdsam
2018-02-20 13:12

Hej!
Det låter som om att ungdomen haft en svår situation och att du varit till stor hjälp. Att ha en person som inte själv kan sörja för sina omkostnader boende hos sig medför utgifter. I ditt fall verkar du också ha gett mycket av din tid och ditt engagemang.

Utifrån din beskrivning verkar det som om att ungdomen bott hos dig utifrån en överenskommelse mellan dig, ungdomen, vårdnadshavare och socialtjänst. Vi tolkar det som om att ungdomen alltså inte placerats hos dig.

Familjehemsplaceringar av minderåriga, såväl akuta (jour) som varaktiga, sker efter beslut med lagstöd jml. SoL (Socialtjänstlag (2001:453)) alternativt LVU (Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga). Familjehemsplaceringar görs i hem som utretts för uppdraget och som godkänts av socialnämnd. Denna typ av hem får arvode och omkostnadsersättning för sina uppdrag.

Det är vårdnadshavares ansvar att tillgodose barns behov. Att använda sig av det naturliga nätverket och av personer som är viktiga för barnet är ett bra sätt att tillämpa principen om barnets bästa. Vårdnadshavare har försörjningsplikt för sina barn. Det gäller oavsett var barnet bor. Således ska vårdnadshavare betala för omkostnader för barnet även när det bor hos dig.
Frågor om eventuell omkostnadsersättning från socialtjänsten som du samarbetat med måste du vända dig till dem för att få svar på. Du har ingen lagstadgad rätt till ersättning från socialtjänsten om ni inte slutit avtal om detta. Att det under tiden ungdomen bott hos dig funnits en så kallad ”muntlig utförandeplan” syftar sannolikt till att tydliggöra hur barnets behov tillgodoses och har inte att göra med ersättning.

Vi hoppas att du och handläggaren på socialtjänsten kan ha en bra dialog kring dina frågor.

Vänligen

Soctanterna