Träningslägenhet från hemlöshets sektionen medborgarplatsen

Hej!
Jag har en anhörig som fått en sk träningslägenhet. Den är uppsagd med 3 dagars respit efter 1 och 1/2 år. Efter att ha studerat till lastbilschaufför och då inte fick fortsätta på grund av belastningsregistret utformades till slut en Handlingsplan: var en jobbcoach som skulle bestämmas innan jul via arbetsförmedlingen. Personen går på olika jobbcoachmöten. Bestämmer sig för 1, epostar namnet till arbetsförmedlingen och får till svar en dag innan jul att tyvärr nya regler eller lagar... du kan ej få detta. Handläggarna på hemlöshets sektionen har avlöst varann, detsamma ekonomi ett antal personer efter annan som ingen vet vad den andre gjort eller sagt. Vid email kontakter har gamla uppgifter kommit trots att anhörig mailat nya uppgifter. Vid jul får anhörig veta att hela styrkan omigen ska bytas, ingen ide att lämna in socialbidragsansökan föränn 15-20 januari säger assistenten då de har ledigt och då finns tillbaka på kontoret. Talar med assistenten om detta med arbetsförmedlingen. Får samma svar inget att göra föränn vi vet vem som handhar dig och vem som ska bli ekonomiassistent....Min anhöriga har ingen telefon då den gått sönder och sitter helt enkelt och väntar. Àssistenten kommer inte förbi och ringer på dörren. Inga pengar inga respengar och ingen mat. Nu kommer helt enkelt ett papper om att lägenheten är uppsagd och ut på söndag. Hur förhindrar man detta? Anhörig har tv , kläder, köksutrustning, stol, sängkläder och självklart försökt skapa sig ett liv i all denna snurr. Och som grädde på moset hade anhörig idag en anställningsintervju med ett budbilsföretag att gå till för att försöka på egen hand få ett arbete. Vi talar här om en mycket deprimerad person. Situationen är ohållbar, och psyket på anhörig är nere i ett svart hål. jag är mycket orolig. Ska jag gå till advokat och stämma hemlöshets sektionen . Det är baske mig vi skattebetalare som betalar dessa hemlösas situation och för att påpeka socialtjänstens löner! Ska människan stå på gatan för att ingen kommit förbi och ens behagat knacka på dörren eller behagat skicka ett email! Bara för att telefonkontakt ej varit möjlig bör det inte gå till hur som helst. Vilka alternativ finns det? Och detta är en förkortad version av dessa 1 och 1/2 år. Turligt har anhörig sparat all email kontakt med olika handläggare, men det verkar inte ha hjälpt.

Funderingar
2018-02-09 07:47

Hej!

Vad fint för din släkting att du hjälper hen och finns där som stöd. Roligt att hen ska på en anställningsintervju.

Det låter som en besvärlig situation för din släkting, dels att vara arbetslös och ha svårt med försörjningen, och dels att boendet verkar vara av tillfällig karaktär.

För att vara berättigad till försörjningsstöd ställer socialtjänsten krav på att man ska aktivt söka arbete och på alla sätt man kan bidra till att bli självförsörjande. Viktigt är att man följer uppgjord planering med Arbetsförmedlingen och med handläggaren på socialtjänsten som beviljar försörjningsstöd. Det är också viktigt att man lämnar in sin ansökan på den tid man kommit överens om varje månad. Om man inte når handläggaren på telefon eller saknar egen telefon får man gå till socialtjänstens kontor och lämna ett meddelade eller skicka ett mail.

Gällande träningslägenheten så är det brukligt att kommunen avtalar bort besittningsskyddet och har en kort uppsägningstid. Detta för att inte hamna i långdragna tvister med hyresgäster som missköter sig, stör grannarna, inte betalar hyran, eller inte längre är berättigade till bistånd för boende mm.

Socialtjänstens träningslägenheter är, precis som namnet säger, tänkta för människor som av olika anledningar hamnat i bostadslöshet att träna sig i att bo och sköta en lägenhet. Det är oftast en kortsiktig lösning under en begränsad period då man själv är aktivt bostadssökande.

Vårt råd är att din släkting tar kontakt med sin handläggare på Hemlöshetssektionen och pratar med handläggaren kring varför hans träningslägenhet är uppsagd och om han kan göra något för att behålla den.

Om din släkting är missnöjd med hur hens handläggare agerat kan han vända sig till ansvarig chef på socialbyrån. Är hen missnöjd med beslut som socialtjänsten fattat finns möjligheten att överklaga dessa. Du som släkting kan inte stämma Hemlöshetssektionen då du inte är part i målet. Din släkting kan vända sig till en advokat och få juridiska råd om hen vill driva saken vidare.

Vänligen

Soctanterna