Vilket val är bäst

Hej!

Min son fick en orosanmälan till soc pga att jag pratade med en person om mitt förhållande och bad om råd. Från anmälningsdagen funderade jag och insåg väldigt mycket, nämligen att jag blivit utsatt för psykisk och fysisk misshandel i alla år av pappan. Pappan är såklart inte bara dålig utan också fantastisk och en jättefin pappa. Jag valde att flytta innan utredningen påbörjades. Jag vill inte ha något med soc att göra pga rädsla för att de ska ta min son. Men samtidigt undrar jag om jag borde berätta om misshandeln. Vad blir konsekvenserna om jag berättar?

Mamman
2018-02-09 02:03

Hej!

Vad bra att du reflekterat över ditt förhållande och börjat fundera på hur du har haft det i det med din sons pappa. Du beskriver att det har varit du som varit utsatt för psykisk och fysisk misshandel, men att mannen också har varit en fin och fantastisk pappa. Livet är inte bara vitt eller svart, utan mer komplext och mycket mer i gråa nyanser.

Vad du vill eller väljer att berätta i en utredning om ditt barn och hans situation kan så klart helt avgöra vilken bild de får om din son och hans situation, vilka behov som finns och vad som kan erbjudas din son och hans föräldrar.

Om det har kommit in en anmälan om ditt barns situation och du är vårdnadshavare kan du inte välja att inte ha någon kontakt med socialtjänsten. Socialtjänstens har att se till så att de som bor och lever i kommunen har det tryggt och det finns ett särskilt ansvar för att barnen har det bra och lever under förhållanden där deras behov av omsorg, omvårdnad och trygghet blir tillgodosedda och som bidrar till att barnen utvecklas på ett bra sätt.

Socialtjänsten arbetar för att barn ska bo kvar hos sina föräldrar, att föräldrar har förutsättningar och de ”verktyg” de behöver för att ge barnen en trygg uppväxt. Socialtjänsten ska alltid utreda ett barns situation om det inkommer en anmälan om att ett barn misstänks ha bevittnat våld. Barn och föräldrar behöver olika mycket hjälp i sådana situationer, men om det behövs så ska barnen få detta för att kunna bearbeta och hantera det som hänt.

Ibland händer det att socialtjänsten placerar barn utanför hemmet, men det hör inte till den vanligaste insatsen från socialtjänstens sida. Ibland visar utredningen att familjerna själv kan klara ut det som hänt, att insatser från andra huvudmän har hjälpt familjen eller så kan familjen få hjälp från socialtjänsten med stöd där hemma.

Vi tror att både du och din son kan få bäst hjälp och stöd om du berättar vad du varit utsatt för. Även om det är du som har levt med fysisk och psykisk misshandel påverkar detta barnen som finns där hemma och deras känslomässiga utveckling.

Vi hoppas att du finner kraft i din situation och orkar berätta vad det är du och din son levt med, men också kan beskriva att din sons pappa i många avseende varit en bra pappa.

Vänligen

Soctanterna