Förälder med alkoholproblem

En anhörig är tillsammans med en man som dricker. Han dricker på lediga dagar. Aldrig på veckodagar. Det har och förekommer att han dricker när han är själv med barnen. Vad den andra föräldern vet så dricker han bara när hon ska komma hem senare. Han kan bli elak men inte mot barnen men han blir lätt sluddrig, säger konstiga saker och somnar som en sten och går inte att få liv i. Mamman tar inte tag i det här och jag är orolig för att barnen far illa av att se sin far berusad varje helg och alla röda dagar. Han har även tagit ”återställare” och då alltså varit full hela helger. Han dricker i smyg så mamman vet inte alltid att han dricker förrän det är för sent och då kan hon ha lämnat barnen med honom för att handla och märker först när hon kommer hem att han är full. Vid ett tillfälle svarade han inte i telefon när hon ringde och ca 30 minuter senare när hon kommer hem sover han som en stock och ena barnet som inte ens är i skolåldern satt själv och tittade på tv medan han sov med det yngsta barnet. Ska jag göra en socanmälan? Kan hon anmäla sin egen sambo?

Orolig anhörig
2018-02-03 23:33

Hej!

Vad bra att du engagerar dig och försöker hjälpa dina anhöriga. Barn kan uppleva det som hotfullt och obehagligt när föräldrar är påverkade och det kan minska förälderns förmåga att ta hand om barnen.

Vårdnadshavarna ansvarar för att barnen är trygga och får sina behov tillgodosedda. Om den ena vårdnadshavaren inte kan eller har förmågan att ta hand om sina barn är det den andra vårdnadshavaren som måste skydda barnen och se till att de inte utsätts för fara eller på annat sätt kommer till skada eller vistas i olämpliga miljöer.

Om man misstänker att barn far illa kan man göra en orosanmälan till socialtjänsten. Socialtjänsten tittar då på anmälan och gör en förhandsbedömning då man oftast träffar den aktuella familjen. Man tar sedan ställning till om en utredning ska inledas eller inte. Socialtjänsten kan erbjuda stöd och olika insatser till familjer och barn, t.ex. samtalsstöd, grupper för barn mm. Dessa är ofta av frivillig karaktär.

För vuxna med beroendeproblematik finns Öppenvårdshuset Gustav i Malmö. Där kan både anhöriga och personer med beroendeproblematik vända sig för stöd och råd. Mer information hittar du nedan:

https://malmo.se/Social---familjefragor/Missbruk--beroende/Oppenvardshus…

Vi hoppas att situationen förbättras för dina anhöriga och att de får hjälp om detta behövs.

Vänligen

Soctanterna