Vad har vi för rättigheter i en utredning?

Hej! Vår dotter har blivit orosanmäld av BUP pga missbruk. En utredning är startad och vi har tyvärr fått väldigt dåliga intryck av handläggaren. Vi kommer till veckan att kontakta jurist, men jag har några frågor jag skulle vilja ha svar på så fort som möjligt.
Har handläggaren rätt att delta på möten med skolan, BUP, läkare etc. om vi säger nej till det?
Handläggaren säger att hon vill prata med våra yngre barn, 5 & 7 år. Hur går ett sådant samtal till? Får hon ha det samtalet ensam eller har vi rätt att vara med eller att ha ett ombud med? Får hon hämta våra barn från förskola och skola utan att vi blir informerad om det?
Har handläggaren rätt att besöka vårt privata företag och ställa frågor till våra anställda?
Om det ska göras hembesök, har vi då rätt att neka om vi inte blivit informerad om besöket innan? Eller måste vi släppa in vem som helst som knackar på när som helst på dygnet?
Har vi rätt att få läsa protokoll, anteckningar eller liknande från möten med socialtjänsten? Hur begär vi i sådant fall att få ta del av dem?
Har handläggaren rätt att kräva ut våra och våra barns sjukvårdsjournaler?
Var kan vi hitta information om vilka rättigheter vi har gentemot socialtjänsten? Vi har aldrig haft med socialtjänsten att göra tidigare och vi börjar känna oss överkörda.

Mamma
2018-02-03 10:28

Hej!

Det finns inget enkelt svar på dina frågor men vi ska göra ett försök. När man inleder en utredning gör man upp en utredningsplan där det framkommer vad man ska undersöka och vilka uppgifter som kommer hämtas in. Vårt råd är att prata med handläggaren och berätta hur ni känner så ni får möjlighet att få till ett så bra samarbete som möjligt. När socialtjänsten inleder en utredning om ett barn är det för att man vill ta reda på om barnet behöver skydd eller stöd och i så fall vad som behövs.

Handläggaren har rätt att delta i möten kring barnet om det är nödvändigt för utredningen.

Som vårdnadshavare kan ni vara med vid samtal med barnen om det inte finns uppenbara skäl till att det är olämpligt. Handläggaren har ingen rätt att prata med syskonen om det inte inletts en utredning på dem. Om det finns misstankar om exempelvis barnmisshandel kan barnen hämtas och närvara vid förhör hos polisen utan vårdnadshavarens vetskap.

Handläggaren har ingen rätt att besöka ert företag och prata med era anställda. Barnets utredning är sekretessbelagd och ingen utomstående har rätt att få information om att barnet är föremål för en utredning.

Socialtjänsten kan inte tvinga sig in i någons hem för att göra ett hembesök om inte barnet är omhändertaget enligt LVU (Lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga) och då är det med hjälp av polishandräckning. Det kan dock vara negativt för vårdnadshavarna om de inte medverkar i utredningen och lämnar sina synpunkter.

Vårdnadshavarna har som huvudregel rätt att ta del av den information som framkommer i en utredning gällande deras barn. Men om barnet riskerar att fara illa av att informationen lämnas ut till vårdnadshavarna kan socialtjänsten hålla inne med sådan information. Det är handläggaren som lämnar ut uppgifterna.

Om det behövs för utredningen kan socialtjänsten begära ut barnets sjukjournaler. Man har ingen rätt att begära ut föräldrarnas sjukjournaler.
Mer information kring handlägganing och rättigheter hittar man på Socialstyrelsens hemsida:

https://www.socialstyrelsen.se/

Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, är tillsynsmyndighet för socialtjänsten. Hit kan man vända sig om man är missnöjd med socialtjänstens arbete.

Vi hoppas ni får bra stöd och hjälp i er situation. Om ni har fler frågor är ni välkomna att höra av er.

Vänligen

Soctanterna