Vad händer när jag gått ut gymnasiet?

Jag är familjehemsplacerade sen snart ett år sen. Är 17 nu. Har behövt gå om pga psykiskt mående men ska börja igen till hösten. Nu är jag så orolig för vad som händer när jag fått ut gymnasiet. Får så mycket hjälp och stöd. Älskar mitt familjehem och min socialsekreterare. När jag går ut ut gymnasiet så ska är familjehemsplaceringen avslutad av vad jag förstått. Kan inte gå tillbaka och bo med min mamma, hon får mig bara att må sämre. Vad händer med mig? Glöms jag bara bort då? Kommer jag få hjälp med boende och hur ser de ut? Jag ska studera vidare efter gymnasiet och kan inte jobba för att ha råd med en lägenhet och hyra... är så rädd för framtiden, vad händer då...

Emmaden17årigatjejen
2018-01-25 16:07

Hej!

Vad kul att du trivs bra i ditt familjehem och med din socialsekreterare och att du känner att du får mycket stöd och hjälp. Vi förstår att du kan känna en oro inför hur framtiden ska bli och vi tycker det är bra att du försöker hitta svar på dina frågor så att du kan bli mindre orolig. Att bli vuxen och hänvisad till att klara sig på egen hand är svårt för alla och inte minst för dig som redan haft stora bekymmer under din uppväxt. Många fortsätter att ha kontakt med sitt familjehem även sedan de flyttat därifrån och det låter på dig som om den möjligheten finns även för dig.

Du skriver att du vill fortsätta dina studier efter att du är klar med gymnasiet. Vi tror det är ett bra val då det blir lättare att hitta ett arbete om man har en eftergymnasial utbildning. När man studerar på högskola och universitet samt på många av landets yrkeshögskolor kan man ansöka om studiemedel, det vill säga studiebidrag och studielån hos CSN (centrala studiestödsnämnden). Studiemedlet ska täcka alla dina utgifter, så som kostnad för mat, hyra och allt annat du kan behöva. Du kan läsa mer på https://www.csn.se/. Som student har du också möjlighet att söka studentlägenhet. Du kan få mer information om studentbostäder genom att läsa på respektive universitets/högskolas hemsida.

Den enskilde har alltid ett eget ansvar att göra vad han eller hon kan för att få en bostad. Som du säkert vet är bostadsmarknaden tuff och det kan ta något år innan man får ett förstahandskontrakt i storstadsregionerna. Det kan då vara enklare att hitta bostad en bit utanför Malmö. I många kommuner finns det en bostadskö som man kan anmäla sig till. I Malmö heter den Boplats syd och det kostar 300 kr om året att stå i deras kö. Du hittar mer information på
https://www.boplatssyd.se/. Vi brukar också råda att titta efter andrahandslägenheter och inneboenderum på exempelvis Blocket. Om man inte har någonstans att bo har man rätt att göra en ansökan om hjälp med boende hos socialtjänsten.

Eftersom du har en så bra relation till din socialsekreterare vill vi råda dig att även ta upp din oro för framtiden och de frågor du har för att få mer information om hur de tänker i ditt fall och hur du kan få hjälp att förbereda dig inför ditt kommande vuxenliv.

Lycka till!

Vänligen

Soctanterna