Utredning

Hej! Jag har en sista fundering. 2013 hamnade jag i fyllecell tre gånger, 2014 hände det två gånger till och 2016 ytterligare två gånger. Ja jag vet. Jag har dock aldrig blivit kontaktad av socialtjänsten på något sätt, varken brev eller samtal så jag vet inte om dom vet om det.

Nu har jag blivit 22 och klar med min utvildning så jag behöver körkort till de flesta tänkbara jobb, därför ska det bli en utredning hos soc på order av transportstyrelsen. Det jag undrar är om dom kan ha kvar alla dessa lobbar på socialtjänsten. Även om det skulle finnas i en pärm så är 2013 och 2014 flera år sedan, så då skulle det väl troligtvis ha försvunnit?

Sen undrar jag om man brukar be personen om att få kolla i sjukvårdsjournaler eller så vid såna här utredningar? Finns det nån chans tror ni att jag kan få ett positivt yttrande om jag visar att jag har gjort något åt det detta nu eller har det hänt för många gånger?

Trevlig helg!
Mvh

Nervös
2017-11-18 09:28

Hej!

Vad roligt att du är klar med din utbildning och nu ska vidare ut i arbetslivet och testa på dina kunskaper!

Socialtjänsten regleras genom olika lagar och förordningar och det finns så klart även regler som gäller dokument och dokumentationer.

Om det kommer in en LOB, Lagen om omhändertagande av berusade personer, på en vuxen person till socialtjänsten så kontrollerar socialtjänsten om denna person är känd sedan tidigare av socialtjänsten. Finns det en personakt, så kommer denna anmälan läggas i befintlig akt. Denna akt och dess innehåll sparas fem år från det senast aktuella ärendet eller inkomna handlingen. Personakter med födelsedag 5, 15 och 25 gallras inte då de sparas för forskning.

Om det inte finns en personakt har socialtjänsten att under en kortare period att handha och förvara inkomna handlingar och anmälningar på personer som inte föranleder någon åtgärd. Handlingarna sparas i kronologisk ordning eftersom det enligt PUL inte får föras register hur som helst. Handlingar som inkommer och som det inte finns personakt till sparas i två år innan dessa gallras.

När socialtjänsten gör en utredning så kommer de att prata med dig, och där har du all möjlighet att berätta om den förändring som har skett i ditt liv, vad du gjort själv och så vidare sedan du omhändertagits enligt LOB under de gångna åren. Finns det dokumenterat inom en annan myndighet kan du själv ha underlag med i form av journaler med mera för att visa din nykter- och drogfrihet.

Vänligen

Soctanterna