Fråga

Jag är en 21 årig kille som avslutat gymnasium och jobbar och har inkomst och boende. Min familj kom till Sverige 2015 och fick bo hos mig pga brist på migration-boende. Nu har min familj fått uppehållstillstånd men blev nekad bostad för att de bodde inneboende hos mig och inte migration-lägenhet. Därför är de inte kommunplacerad och ingen myndighet är ansvarig för att erbjuda bostad åt dom. Nu går de på etableringsplan men de har inte rätt till bostadsersättning från Försäkringskassan eftersom de bor inneboende. Vi bor 4 personer i en ettan och ingen verkar erbjuda bostad till min familj eller ta på sig deras bostadsersättning. Det innebär att de ska bo hemma hos mig gratis. Vad ska jag göra? Till vem ska jag vända mig till? Vems ansvar ät det om jag anmäler de som bostadslösa?

Mommo
2017-09-18 17:12

Hej!
Det låter som om du tar stort ansvar för din familj och att ni har en besvärlig situation utifrån den trångboddhet som du beskriver.

Det är Migrationsverket som handlägger asylansökningar och bistår familjen i det de kan behöva under sin första tid i Sverige fram till att beslut om uppehållstillstånd fattas. Migrationsverket tillhandahåller anläggningsboende för enskilda och familjer under asylprocessen. Ibland väljer familjer att istället bo hos någon de känner och frånsäger sig därmed den kommunplacering och boende som Migrationsverket erbjuder, vilket din familj tycks ha gjort. När din familj nu har fått uppehållstillstånd omfattas de av etableringsersättningen och bör erhålla bidrag för att kunna bistå med del av den hyra som du betalar. Ni behöver upprätta ett inneboendekontrakt för att möjliggöra detta och din familj behöver ansöka om bidrag till sin del av hyreskostnaden.

Socialtjänsten har inga bostäder och förmedlar inga bostäder till kommunens medborgare, något som är en vanlig missuppfattning. Det är den enskildes ansvar att själv söka bostad, vilket givetvis kan vara svårt när man är ny i landet och inte talar språket. Din familj behöver söka bostad inte bara i den kommun där de nu bor, utan också i alla kranskommuner. Tänk på att det oftast är svårare att finna en bostad i de större städerna. Vidare behöver din familj söka tillfälliga kontrakt, andrahandskontrakt och inneboendekontrakt, vända sig till kommunala såväl som privata hyresvärdar samt söka boende via nätet, såsom Blocket.

Socialtjänsten gör ibland så kallade nödbedömningar när barn riskerar att stå utan tak över huvudet. Familjer kan då erbjudas tillfälliga lösningar, för att förhindra att barnen far illa, om det står klart att föräldrarna har gjort allt de har kunnat för att själva lösa situationen men inte lyckats. Skulle din familj hamna i nöd är det alltså inte du som ska anmäla dem som bostadslösa utan det är dina föräldrar som ska ansöka om stöd.

Vi hoppas att det löser sig på bästa sätt för dig och din familj och att våra råd kan bidra till att de finner en egen bostad.

Vänligen
Soctanterna