Psykisk Misshandel

Postat: 2010-03-24 09:41

jag har två vänner som är gifta och har barn. Under en längre tid har mannen utsatt kvinnan för psykisk misshandel och nu försöker jag hjälpa dem genom att ta med kvinnan till kvinnojouren. Men jag känner även att jag måste försöka övertyga mannen att han behöver hjälp vilket är svårt då han ser sig själv som felfri och vet bäst.Han har varit i kontakt med kriscenter för män tidigare men hans attityd är "vad ska dom hjälpa mig med?". Pga hans beteende har han svårt att arbeta och fungera normalt på sina arbeten. Han blir alltid osams med alla och blir vansinnig när man inte tycker likadant. Han brusar upp för småsaker och påpekar hur usel Hon är som inte "kan göra någonting rätt". Hur kan jag hjälpa honom att förstå att han faktiskt behöver hjälp och att det är han som är problemet?

Ledsen vän

Kommentarer

Postat: 2010-03-24 15:20

Jag fyller på lite i detta ärende då det är en brådskande situation. Kvinnan är rädd för att mannen (som har varit bortrest några veckor kommer hem till helgen) ska skada henne eller deras barn. Hon vill inte träffa honom alls men vågar inte ta med barnet och lämna hemmet. Jag har erbjudit plats hemma hos mig vilket skulle ha fungerat som en tillfällig lösning då barnet också är tryggt hos oss men hon vågar inte. Hon är så fruktansvärt rädd att något ska gå på tok och om hon tar med sig barnet förvärrar situationen. Han tvingar henne att berätta allt och hon klarar inte av att säga ifrån. Hon är övertygad om att han kommer hindra henne till att inte få hjälp. Snälla ge mig något råd!
Kvinnojouren kan inte ta emot henne förrän på måndag.

Postat: 2010-03-24 17:06

Hej

Vi ber om ursäkt att svaret har dröjt. Detta då vi satt och skrev vårt svar baserat på det första inlägget och nu istället insåg att läget plötsligt såg lite annorlunda ut.

Förslaget att hon skulle spendera helgen hemma hos dig låter som en utmärkt idé. Hennes rädsla är dock inget som man kan minimera utan man bör ta den på största allvar. Försök övertyga henne om att hon kommer vara säker hemma hos dig och att han inte kommer att få reda på vart hon är. Om det är så att hon har svårigheter med att säga nej till honom så kanske hon helt enkelt ska stänga av sin mobiltelefon under helgen. Kanske att hon åtminstone innan helgen och kanske under den kan få samtala med någon på kvinnojouren. De är experter inom området och har många års erfarenheter av liknande ärenden. Således kanske de kan hjälpa till att övertala henne om att vara hos dig fram tills på måndag.

I ditt inlägg skriver du kvinnojouren. Beroende på vilken stadsdel som kvinnan tillhör så arbetar man på olika sätt. Malmö stad har dock en övergripande kriscentrum för kvinnor och barn och dessa kan ni läsa mer om på:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/Kr...

Utöver dessa kan man även höra av sig till kvinnofridslinjen på telefonnummer 020- 50 50 50. De har även en hemsida med en massa information som man hittar på:

http://kvinnofridslinjen.se/

Ta även en titt under våra länkar för att se om det finns någon annan organisation som kan tänkas vara till er hjälp. Genom nedanstående länk kan även komma i kontakt med flera frivilliga organisationer som arbetar med liknande frågor:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/Fr...

Det låter dock som att kvinnan är rädd för sitt och barnets säkerhet och inte litar på vad mannen kommer göra när han återvänder. Då är även en polisanmälan en möjlig utväg. Hur man gör denna och vilken hjälp man kan få efteråt kan man läsa mer om på:

http://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Vald--overgrepp/Hj...

Hoppas att detta svar varit till någon hjälp och att ni nu vet vart ni kan vända er för att få någon form av hjälp och stöttning. Återkom gärna med fler frågor och funderingar så ska vi göra vårt bästa för att ge svar på även dessa.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter