Ekonomi Vid Skilsmässa

Hej!
Jag har ansökt om äktenskapsskillnad och min man vill inte skiljas. Han tycker att det sker på för lösa grunder. Ej otrohet, inte slagits. Han har ansökt om betänketid 6 månader! Men det finns en del felaktigheter från hans sida som han inte vill kännas vid. Han anser att det är vanliga äktenskapsproblem. Till min första fråga: Vi står båda på kontraktet till en hyreslägenhetsom är rätt dyr. Vi har även en del gemensamma skulder. Jag har alltid gjort rätt för mig! Nu vill min man inte låta mig säja upp min del av hyreskontraktet. Han anser att jag kan komma tillbaka till honom istället. Pga det kan jag inte ens söka en egen bostad och komma igång med mitt liv! Finns det något sätt för mig att kunna lösa ut mig från ett hyreskontrakt??? Som det är nu kommer jag att stå kvar på kontraktet efter att skilsmässan löpt ut!
Eftersom han vill bo kvar!Jag kan tänka mig att betala halva hyran i 3 månader så länge uppsäjningen varar!!

Andra frågan: Min man vill att jag ska betala hälften av alla skulderna + hälften av alla räkningar! Alltså även räkningar på sådant som han kommer att behålla tex tv o dator mm!Han ändrar sig ofta och tappar humöret! Finns det någon gratis juridisk rådgivning att vända sig till?

vårsol
2013-04-28 22:16

Hej.

Att skiljas kan vara en process som både känslomässigt och praktiskt kan vara besvärlig att ta sig igenom och som kan se olika ut för dig och din man.

Om man inte är överens om hur separationen ska gå till, hur man ska hantera gemensamma lån och vem som eventuellt ska bo kvar i bostaden kan det vara viktigt att genomföra en formell bodelning, där man reglerar skulder och tillgångar. Det är viktigt att reda ut åtaganden man gjort gemensamt och lån och annat som man står för tillsammans. Så länge man står kvar på ett kontrakt eller lån kan man få betalningsanmärkningar och andra bekymmer om den andra parten slutar betala.

En bodelning ska upprättas av båda tillsammans. Någon blankett för detta finns inte, utan bodelningen får utformas av makarna själva. Bodelningen ska vara skriftlig och underskriven av båda. När ni skiljer er kan ni registrera bodelningshandlingen hos Skatteverket.

Om ni inte kan komma överens om hur era tillgångar ska fördelas, kan ni ansöka hos tingsrätten om en bodelningsförrättare. Ni betalar kostnader för bodelningsförrättaren (oftast en advokat), som sedan fattar beslut om vad som ska ingå i bodelningen, hur saker ska värderas och hur de ska fördelas mellan er.

När det gäller er bostad så är det inte din make som bestämmer om du kan säga upp din del eller inte, det gör fastighetsägaren. Du kan kontakta fastighetsägaren och meddela att ni genomfört äktenskapsskillnad och att du vill säga upp din del av ert hyresavtal, men att din man skall bo kvar.

Om man ska separera, skall den som flyttar skriftligen säga upp sin del av avtalet, s.k. partiell uppsägning. Tre månaders uppsägning gäller för den avflyttande parten. Den andre kan då överta avtalet men det förutsätter att han eller hon skäligen kan godtas som ensam hyresgäst, till exempel klara att ensam betala hyran.

Gratis juridisk information av studenter på juristprogrammet vid Lunds universitet. Juristjouren besvarar frågor inom merparten av de juridiska ämnesområdena. Juristjouren når du på Telefon: 046 – 18 84 49 måndag – torsdag18.30 - 20.00.

Vänligen.

Soctanterna.