Lob!

Hej hej!
För ca ett år sedan blev jag anmäld för att jag gick på någon slags drog.
Blev utredning som sedan efter 4 månader lades ned.
Dock blev jag mycket illa bemött utav en av utredarna, kändes som hon ville sätta dit mig!
Nu blev jag tagen för första gången för lob. Vad händer nu? Känner mig livrädd, ensam osv! Tacksam för svar! / M ( ska lägga till att min "vän" ringde polisen eftersom hon kände sig hotad av sin pojkvän, men när polisen kom så sa hon att det gällde mig)

Gäst
2011-02-02 09:37

Hej

Vi förstår att det kan kännas obehagligt och skrämmande när man befinner sig i en situation som man inte har kontroll över. Du gör alldeles rätt i att försöka ta reda på vad som händer näst då information och kunskap ofta är nyckeln till att minska sin oro. Det är tråkigt att höra att du tidigare fått ett dåligt bemötande av en socialsekreterare. Du kan vända dig till utredarens arbetsledare och diskutera utredarens bemötande. Socialtjänsten strävar efter att ingen ska behöva känna sig kränkt eller förorättad när man vänt sig dit för att få hjälp. Du kan även klaga till Socialstyrelsen, se länken nedan:

https://www.socialstyrelsen.se/klagapasocialtjansten#kapitel5

Förkortningen LoB står Lagen om omhändertagande av berusade personer. Det är inte olagligt att vara berusad. Polisen har dock en skyldighet att omhänderta personer som anses vara en fara för sig själv eller andra. En omhändertaganderapport skrivs alltid av polisen och socialtjänsten, vapenregistret och vägverket får kännedom om detta.

Att socialtjänsten får information om att en person blivit omhändertagen enligt LoB gör att man har möjlighet att fånga upp bland annat unga människor som riskerar ett begynnande missbruk av alkohol eller narkotika. När socialtjänsten får en rapport om att en person blivit omhändertagen enligt LoB så kontaktar man personen och erbjuder samtal. Denna kontakt är frivillig och och socialtjänsten kan lämna information om vilken typ av stöd och hjälp som finns. Omhändertaganderapporten registreras inte i socialtjänstens register och tanken med att rapporten skickas till socialtjänsten är att ett omhändertagande kan vara en indikation på att en person är i behov av hjälp och stöd. Socialtjänsten kan beroende på personens ålder och vad som framgår av omhändertaganderapporten besluta att öppna en utredning om man anser att det finns ett behov.

Om du upprepade gånger har blivit omhändertagen enligt LoB och du har körkort eller söker lämplighetsintyg så kommer du att kallas till en så kallad körkortsutredning på socialförvaltningen. Denna görs på uppdrag av Länsstyrelsen. Du kommer då att få träffa en socialsekreterare som inleder en utredning på dig och du kommer att bli registrerad i socialförvaltningens journalsystem. Efter att utredningen är klar skickas denna till Länsstyrelsen som sedan fattar beslut i frågan, alltså avgör om körkortet ska återkallas eller om lämplighetstillstånd inte ska beviljas. Socialförvaltningen kan även be dig att lämna drogtester för att visa att du avhåller dig från droger och alkohol.

Det finns stöd att få om du känner att du skulle vilja prata med en utomstående om din situation. Om du känner att du behöver hjälp men inte vet på vilket sätt så kan du kontakta individ- och familjeomsorgen i din stadsdel. Du når dem genom att ringa Malmö stads växel på 040 - 34 10 00.

Om du är under 25 år så kan du vända dig till Maria Malmö som kan ge kostnadsfri information, rådgivning och behandling om du har problem med alkohol eller droger. Du kan välja att vara anonym och all kontakt är frivillig. Du kan titta in på deras hemsida nedan:

https://malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Missbruk--beroende/Ma…

I Malmö stad finns Öppenvårdshuset Gustav som riktar sig bland annat till personer som har någon typ av missbruk eller beroende över 18 år som vill ha behandling i öppenvård samt till deras anhöriga. Det är kostnadsfritt och du kan gå i individuella behandlingssamtal. Du kan läsa mer om Öppenvårdshuset Gustav, deras verksamhet samt hur du kommer i kontakt med dem, här:

https://malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Missbruk--beroende/Op…

Hoppas att du känner att du vet vart du kan vända dig om du behöver hjälp och du är välkommen åter om du har fler frågor eller funderingar.

Vänligen

Soctanterna