Beroende Problem/ Ekretess

Hejsan.

Jag har en sån i 20 års åldern som tyvärrutvecklat beroende av preparatet subuxone.
Han går på rådgivning men behöver hjälp med attsluta med subuxone.
Han har aldrig haft problem med heroin eller andratunga opiater.

Han går en arbetsmarknadspolitisk program påheltid och är klar med utbildningen inom kort med goda resultat.
Han har varit i kontakt med Beroende centrum påf.d. MAS men där fick han kalla handen då de kräver att han först kontaktar sinsocialhandläggare och berättar för denne om sina problem.

Han är allvarlig orolig för det eftersom han intevet om det skulle isf. leda till att han blir ut slängd från utbildningen somresultat.
( Sonen har verkligen kämpat på och varitjättemotiverat hela utbildningen trotts sina missbruks problem och vill absolutinte sabba det hela nu i sista skedet av utbildningen, det skulle förvärraförutsättningar för tillfrisknande och drogfrihet dessutom ).

Så hur är lagen där?
Har Socialförvaltningens personal sekretess närdet gäller privata patientfrågor?
Eller kan det komma sig att Socialen efter attfått reda på hans missbruksproblem kontaktar andra myndigheter så somFörsäkringskassan eller Arbetsförmedlingen? ( eller själva skolan?).
Har Socialförvaltningen kanske rent av skyldighetatt delge informationen berörda myndigheter?

Hur ser det ut egentligen?
Han är fast besluten att avgiftas så fort han vetatt han inte riskerar att gå miste om det han hittills uppnått i skolan , detär verkligen inte länge kvar av utbildningen som kommer ge honom chans attförsörja sig själv och bidra till i samhället.

Vänligen en orolig Morsa.

Mor till missbrukare
2011-03-28 18:54

Hej

Du skriver att du är en orolig morsa men du verkar samtidigt också vara mycket förstående och någon som ställer upp och stöttar. Det kan vara lätt att bli arg och frustrerad när man är orolig för någon men istället verkar det som om du är bra på att handla rationellt och samlat.

Det verkar som om din son verkligen har motivation att försöka förändra det i sitt liv som inte fungerar och satsa på det som fungerar bra och vi blir glada av att höra att du står vid hans sida.

Du har många bra och intressanta frågor som vi ska försöka besvara. Det vi först vill poängtera är att det råder stark sekretess inom socialtjänsten.

I Offentlighets- och sekretesslagen 26 kap 1 § framgår att det gäller sekretess inom socialtjänsten för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att den enskilde eller någon närstående till denne lider men.

Vidare finns det bestämmelser om när denna sekretess kan brytas. Av det som framkommer i frågan föreligger inte skäl att bryta sekretessen. Sekretessen bryts inte heller mot Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen. Läs mer om socialtjänstens sekretess och sekretessbrytande bestämmelser i 26 kap Offentlighets- och sekretesslagen.

https://www.riksdagen...et=2009:400#K26

Det din son kan göra om han ändå känner sig orolig är att anonymt vända sig till aktuell stadsdel via telefon och diskutera och rådfråga kring sin situation. I detta samtal kan han också få möjlighet att förklara mer kring vad BCM (Beroendecentrum) sa i kontakten med dem och vad det är han själv önskar. Ring till något av nedanstående nummer och be att få prata med någon som arbetar med just dessa frågor:

Centrum: 040- 34 58 70
Husie: 040- 34 62 14
Fosie: 040- 34 57 00
Hyllie: 040- 34 57 76
Limhamn-Bunkeflo: 040- 34 63 35
Kirseberg: 040- 34 60 30
Oxie: 040- 34 38 48
Rosengård: 040- 34 51 30
Södra innerstaden: 040- 34 56 05
Västra innerstaden: 040- 34 49 00

Vi vet inte vilken avdelning på BCM som din son har varit i kontakt med. Om han inte har varit i kontakt med avdelning 3 så kan han kontakta dem då de inte alltid kräver en planering med socialtjänsten. Dock kan de kräva detta för att ge plats på inneliggande avgiftning. För att komma i kontakt med BCM avdelning 3 ring 040-33 65 37.

Det kan också finnas möjlighet till nedtrappning av suboxone via mottagning 1 eller 3 på BCM. Det går bra att ringa till mottagning 1 på BCM för att rådfråga på telefonnummer 040-33 16 00.

Ett annat ställe din son kan vända sig till för att prata om sin situation samt rådfråga är Maria Malmö. Hit kan man, om man är under 25 år, vända sig om man har problem med alkohol eller droger för att få information och rådgivning. Det går bra att vara anonym. Man når Maria Malmö på telefon 040-33 71 70 vardagar 8-17. Nedan kan man läsa mer om verksamheten:

https://www.malmo.se/...aria-Malmo.html

Vi vill också tipsa om Öppenvårdshuset Gustav som riktar sig till såväl missbrukare som till anhöriga till missbrukare över 18 år. De erbjuder information och rådgivning, stödsamtal, behandling och terapi enskilt eller I grupp. Kontakten med Öppenvårdhuset är kostnadsfri. På länken nedan finns mer information:

https://www.malmo.se/...set-Gustav.html

Hoppas att vi har besvarat dina frågor. Om det är några oklarheter eller om du har vidare frågor så får du gärna höra av dig till oss igen!

Vänligen

Soctanterna

jag är gift med en jättesnäll man och vi har 4 barn men tyvärr han är beroende med hasardspel...hans lön alltid går till spel,,,jag vill hjälpa honom och håller min familj,,,,,

Hej!

Du verkar vara mån om att du och din familj ska få det bra. Du skriver att du vill hjälpa din man och behålla din familj. I ditt inlägg framkommer dock inte hur din man ser på situationen, om han ser spelandet som ett problem, och inte heller om han önskar någon hjälp eller förändring.

I Malmö stad finns Öppenvårdhuset Gustav som riktar sig till missbrukare över 18 år samt deras anhöriga. Hit kan såväl din man som du vända dig. Det är kostnadsfritt och man kan få behandling såväl enskilt som i par och grupp. Nedan kan du läsa mer om Öppenvårdhuset Gustav, deras verksamhet och hur man kommer i kontakt med dem:

https://www.malmo.se/oppenvardshuset

Om din man skulle vara motiverad för att ta emot råd och information om ytterligare behandlingsalternativ så kan han ta kontakt med socialtjänsten i den stadsdel han bor i. För att göra detta så kan man ringa Malmö stads växel på telefonnummer 040-34 10 00 och be dem att koppla vidare till de som arbetar med missbruksfrågor i stadsdelen.

Om familjens ekonomiska situation blir lidande av spelmissbruket kan du tillsammans med din man diskutera hur ni ska lägga upp er gemensamma ekonomi framåt. Om ni redan nu har hamnat i ekonomiska svårigheter kan ni kontakta Individ och familjeomsorgen i er stadsdel och ansöka om försörjningsstöd och kanske också få hjälp hur ni ska göra för att framåt klara det. Det är ju ett stort ansvar att se till att pengarna räcker och täcker era barns alla behov. Nedan är telefonnummer till de som har hand om försörjningsstöd i de olika stadsdelarna:

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 14
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 30
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 33 69
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 38 30

Vi hoppas att du har fått svar på dina undringar! Om du har ytterligare frågor är du välkommen att återkomma.

Vänligen

Soctanterna