Unga Vuxna

Hej!
Min son är diagnosticerad med ADHD och har i perioder medicinerat och talat med terapeut. Dock inte under den senaste tiden. För ett tag sedan blev han våldsam och farlig för sig själv och andra. Han är nu intagen ett par veckor på en psyk-klinik (ej i Skåne) Eftersom han är myndig kan han inte tvingas till vård vad jag förstår? Vad kan jag göra och vem kan hjälpa mig?

Rolf
2011-09-09 09:35

Hej

Ursäkta att vårt svar har dröjt. ADHD (på engelska attention deficit/hyperactivity disorder) brukar på svenska översättas med uppmärksamhetsstörning med överaktivitet. Har man ADHD så har man som regel svårt att koncentrera sig, sitta still och hejda sina impulser vilket skapar problem i vardagen. Det är inte ovanligt att man har ett hetsigt humör och lider av psykiska problem som exempelvis ångest eller depression.

Ett sätt att hjälpa en person med ADHD är att omgivningen förstår de svårigheter som personen har och vad dessa beror på. Att du som pappa finns där och stöttar din son är ovärderligt även om det ibland kan kännas tungt. Eftersom din son fått en diagnos och tidvis haft kontakt med en terapeut så har han vad vi förstår redan en kontakt inom sjukvården vilket är positivt.

Det är också viktigt att du inte glömmer bort att tänka på dig själv. Det är lätt att glömma bort sina egna behov när man lägger mycket av sin energi på någon annan. Ibland kan det kännas bra att prata med andra som befinner sig i en liknande situation. Malmö stad kan informera om stöd till anhöriga och man kan kontakta Martina Takter som är närståendekoordinator och kan nås på telefonnummer 040 - 34 10 71. På Internet kan man läsa mer om anhörigstöd på följande länk:

https://www.malmo.se/anhorig

I Malmö stad finns Öppenvårdhuset Gustav som riktar sig till missbrukare över 18 år samt deras anhöriga. Hit kan såväl din son som du vända dig. Det är kostnadsfritt och man kan få behandling såväl enskilt som i grupp. Nedan kan du läsa mer om Öppenvårdhuset Gustav, deras verksamhet och hur man kommer i kontakt med dem:

https://www.malmo.se/oppenvardshuset

Eftersom din son är under 25 år kan han även vända sig till Maria Malmö som kan ge information, rådgivning och behandling. Man når Maria Malmö på telefon 040- 33 71 70 vardagar 08-17. Nedan kan man läsa mer om Maria Malmö:

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Missbruk--beroend…

Som anhörig kan man bland annat chatta på nätet med andra i liknande situation via Gapet som är ett nationellt nätverk. Gapet finns till för dem som vårdar, hjälper och stödjer en närstående oavsett personens ålder och diagnos. För att läsa mer om Gapet så går man in på länken nedan:

https://www.gapet.se/v1/build/start.asp

Du kan även kontakta nationella hjälplinjen. Hjälplinjen är en jourtelefon för människor i psykisk kris eller i andra svåra livssituationer. Hjälplinjen drivs av ideella brukar- och anhörigorganisationer på det psykiska hälsoområdet. Hjälplinjen får statliga bidrag under kontroll av Socialstyrelsen. De erbjuder professionellt, anonymt och kostnadsfritt stöd och hänvisning. Du kan ringa på 020-22 00 60 eller söka mer information på deras hemsida:

https://www.hjalplinjen.se

Om din son skulle vara motiverad för att ta emot råd och information om ytterligare behandlingsalternativ så kan han ta kontakt med socialtjänsten i den stadsdel han bor i. För att göra detta så kan man ringa Malmö stads växel på telefonnummer 040-34 10 00 och be dem att koppla vidare till de som arbetar med missbruksfrågor i stadsdelen.
Om du som anhörig är orolig för din sons liv och hälsa så kan du vända dig till socialtjänsten och göra en LVM anmälan. LVM står för Lagen av vård av missbrukare i vissa fall. LVM är en tvångslagsstiftning som syftar till att bryta ett livshotande missbruk och motivera klienten till behandling under frivilliga former. För att ett LVM ska komma tillstånd ska vissa kriterier vara uppfyllda. Först och främst ska personen i fråga ställa sig negativ till vård på frivillig basis. Vidare ska personen utsätta sin psykiska eller fysiska hälsa för allvarlig fara. Personen ska därtill löpa en stor risk att förstöra sitt eget liv och befaras att allvarligt skada sig själv eller andra. Nedan kan du läsa lagen i sin helhet:

https://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1988:870

Om en person lider av en allvarlig psykisk störning eller av depressioner och psykotiska symptom där det finns risk för självmord så kan det finnas grund för ett omhändertagande enligt tvångslagen LPT (Lagen om psykiatrisk tvångsvård). Personen bör samtidigt ha ett nödvändigt behov av psykiatrisk vård och vården skall ej kunna tillgodoses på annat sätt än genom inläggning. Personen skall även motsätta sig frivillig vård eller inte anses kunna ta ställning till detta eller så måste det finnas en välgrundad anledning att tro att vården inte kan komma till stånd i samtycke. I detta läge är det till sjukvården man vänder sig för att få till stånd ett tvångsomhändertagande. Du hittar lagtexten i nedanstående länk:

https://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1991:1128

Avslutningsvis vill vi poängtera att tvångsvårdslagstiftningar endast används i akuta lägen då det inte går att få till stånd nödvändig vård på något annat vis. Vi hoppas att du känner att du fått några tankar om hur du som pappa kan agera och hjälpa din son. Om du undrar över något annat så är du mer än välkommen tillbaka!

Vänligen

Soctanterna