Lvm

Hur fungerar ett LVM? Jag förstår att man sitter på låst avdelning en tid men sedan brukar man komma in på en öppen avdelning. Men nu har jag upplevt att man kommer att sitta nästan hela tiden på låst, 5 månader och 3 veckor. Min anhörige bodde 6 dagar på ett öppen avdelning. Jag kan förstå att det är för min anhöriges bästa men när tiden är slut kommer hon ut till vad? Kan en behandling fortsätta då? Blir det då frivillig, hur motiverar man en människa som åkt fram och tillbaka för info samtal på öppna och sedan de öppna säger nej. Det känns bara som tiden förhalades och det öppna boendet inte ville ta emot henne pga hennes pojkväns död. Det skulle inte se bra ut i deras papper om det hände henne något, detta är min åsikt. mamma

Mamma
2011-11-26 10:16

Hej!

Vård enligt LVM, Lagen om vård av missbrukare i vissa fall (1988:870), lämnas genom hem som är särskilt avsedda att lämna vård enligt denna lag, så kallade LVM- hem. Dessa bedrivs av Statens Institutionsstyrelse, SiS. Det är också SiS som beslutar om intagning och utskrivning. Det är dock socialnämnden som har det övergripande ansvaret för den som vårdas enligt LVM.

SiS ska hålla socialnämnden underrättad om hur vården framskrider samt samråda i frågan om överflyttning till annat LVM-hem eller om bedömning görs att det kan ske planering för att personen ska beredas tillfälle att vistas utanför LVM-hemmet för vård i annan form, enligt 27 § LVM. Detta kan ske på öppna avdelningar på andra behandlingshem om bedömning görs att det är möjligt med hänsyn till personens situation och mående. Om vård ej sker utanför LVM-hemmet eller på öppen avdelning på LVM-hemmet kan det då bero på att bedömning har gjorts att det inte är möjlighet utifrån säkerhet för personen i fråga. Det kan exempelvis finnas risk för rymning eller för att personen då kommer att utsätta sin hälsa för allvarlig fara.

Socialnämnden ska aktivt verka för att den enskilde efter vårdtiden får bostad och arbete eller utbildning samt se till att denne får personligt stöd eller behandling för att varaktigt komma ifrån sitt missbruk. När tvångsvården upphör efter maxtiden som är sex månader så är den övriga planeringen enligt Socialtjänstlagen, vilket betyder att samtycke krävs och det bygger på frivillighet från den enskilde. Tvångsvården ska syfta till att genom behövliga insatser motivera personen som missbrukar så att han eller hon kan antas vara i stånd att frivilligt medverka till fortsatt behandling och ta emot stöd för att komma ifrån sitt missbruk. Mycket av det behandlingsarbete som bedrivs på LVM -hemmen är motiverande med syfte att stärka individen att bibehålla sin drogfrihet efter avslutad vårdtid. Hur tiden efter LVM ska se ut sker i samråd med den enskilde, ansvarig socialnämnd och SiS -institutionen.

För att läsa lagen i sin helhet så kan du gå in via länken nedan:

https://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3911&bet=1988:870

Du är mer än välkommen att återkomma om du undrar över något mer.

Vänligen

Soctanterna