Gravida Kvinnor Som Missbrukar

Hej! Jag undrar vad det finns för riktlinjer och evidensbaserade metoder/behandlingsmetoder för gravida kvinnor som missbrukar?
Hälsningar Lisa

Lisa
2012-01-30 14:47

Hej!

Intressant frågeställning, och säkert ett område som det kommer att forskas mer om i framtiden.

Vi har haft svårt att hitta material om evidensbaserade behandlingsmetoder när det gäller just gravida kvinnor som missbrukar. Socialstyrelsen har gett ut nationella riktlinjer när det gäller missbruks- och beroendevård. De har i denna ett kapitel som gäller gravida kvinnor. Genom nedanstående länk kommer du till socialstyrelsens publikation:

https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2007/2007-102-1

I Malmö har vi sedan 1994 Ambulatoriegruppen som arbetar med gravida kvinnor med beroendeproblematik och deras barn upp till två år i samverkan med Region Skåne (främst specialistbarnmorskan).

I Ambulatoriegruppen arbetar två socionomer som i denna samverkan träffar alla de gravida, även barnafader, och försöker tillsammans med familjen se vilka behov av stöd familjen eventuellt kan ha för att graviditeten ska vara drogfri och för att föräldrarna ska ges möjlighet att förbereda sig inför föräldraskapet.

Vid behov kontaktar de gemensamt med föräldrarna socialtjänsten där de kan söka bistånd om det är aktuellt.

Barnmorskan har den centrala rollen – hon har kunskap om missbruk och har möjlighet att träffa kvinnan ofta. Barnmorskan skriver in kvinnan så fort det konstateras att hon är gravid och därifrån startar en tät kontakt.

Barnmorska och socionom har mammagrupp på KK varje vecka under graviditeten. Förlossningen planeras på bästa sätt för varje kvinna, så att hon ska känna sig så trygg som möjligt.

Efter att barnet är fött har socionom kontakt med familjen. De har uppföljning till barnet är två år. Det innebär att de finns tillgängliga för samtal, kan
träffa familjen på Barnavårdscentralen, hos socialtjänst med mera.

De har baby-café en eftermiddag i veckan dit mammor med barn kan komma, träffas, knyta nya kontakter osv. Ibland kommer en sjuksköterska från barnavårdscentralen dit, barnmorskan kan komma och prata preventivmedel, sex, relationer osv. De försöker vara en länk av kontinuitet under tiden från graviditet och två år efter förlossningen.

Några direkt evidensbaserade metoder refererar de inte till, men de försöker arbeta genom att skapa en relation byggd på tillit med familjerna, vilket är en bra ingång för att ha en fortsatt kontakt framåt och där familjerna vet att de alltid kan vända sig för råd och stöd.

Nedanstående länk tar dig till Malmö Stads hemsida, och informationen om Ambulatoriet. Där finns även telefonnummer till de socionomer som arbetar i Ambulatoriet som du kan kontakta om du önskar ännu mer information.

https://www.malmo.se/Medborgare/Social---familjefragor/Missbruk--beroend…

Hoppas att det varit en liten hjälp på vägen.

Vänligen

Soctanterna