Separation När Mannen Dricker

Hej! Jag är sambo med en man och vi har två barn tillsammans, 12 och 7 år. Vi har länge haft problem i vår relation som till största delen beror på att min sambo inte kan kontrollera sitt alkoholintag. Jag har kämpat i många år för att vi inte ska behöva separera, men känner att jag inte har några krafter kvar, och inte heller tillit. Han har haft andra relationer också. Men jag är jätterädd för att han ska dricka okontrollerat när han är med barnen, och jag inte är där. Jag har stått för tryggheten när han har druckit för mycket. Känns som jag sitter i en rävsax. När han är nykter är han en bra pappa. Kommer barnen att behöva bo hos honom halva tiden? Jag kommer att bli sjuk av oro när han är hos dem. Denna oro har hållit mig kvar i förhållandet länge. Hur ser ni på mitt dilemma? Hälsn Fiabella

Fiabella
2015-03-29 00:54

Hej!

Det kan vara en ohållbar situation att bo tillsammans med en missbrukare. Vi förstår att du är bekymrad för barnen. Det är viktigt, som du gör, att sätta barnens behov av trygghet först. Barn i missbruksfamiljer kan ha det besvärligt. Den oro som du känner har ofta barnen också. Den missbrukande föräldern kan också vara svår att lita på då det kan förekomma humörsvängningar och oförutsägbarhet. Barnen vet inte hur det är hemma och kan sitta och fundera på det i skolan. Om du eller ni inte har pratat med barnen om pappans problem med alkohol så är det bra om du eller ni kan göra det tillsammans. Kontakta gärna socialtjänsten så kan du få råd och vägledning hur du kan göra och få veta mer vilket skydd och stöd samhället har till barn med missbrukande föräldrar. På nedanstående länk kan du läsa lite om barngrupper som finns i Malmö.

https://malmo.se/Social---familjefragor/Familj-barn-och-ungdom/Insatser-…

Det vanligaste vid separation är att föräldrarna har gemensam vårdnad. Det behöver inte innebära att barnen bor halva tiden var hos föräldrarna. Vårdnadshavarna måste vara överens och det är vanligt att ett umgängesavtal skrivs som beskriver var barnen ska bo och hur umgänget med den andre föräldern ska organiseras. Ju större barnen är desto större delaktighet ska barnen ha i beslutet.

Eftersom du är bekymrad för att barnens pappa ska öka sitt missbruk om ni separerar, bör du kontakta familjerätten och diskutera med dem vad som krävs för att du ska känna dig säker vid umgänge. Det är viktigt att barnen har tillgång till båda föräldrarna men tryggheten är viktigast för barnen och dig.

Vänligen

Soctanterna

Tack för svar. Det är svårt, då han inte dricker hela tiden, utan ibland, och vid dessa tillfällen vet man inte hur det ska sluta. Han sköter sitt jobb, och den mesta tiden är vi som en "vanlig" familj, och barnen och han har då en mycket fin relation. Men detta bygger mycket på att jag "tar emot" när allt ramlar. Vill inte beröva dem relationen till pappan, men detta tär nåt fruktansvärt på mig, därav känns det verkligen som ett dilemma. Jag ska kontakta familjerätten som ni skrev. /Fiabella

Hej.

Vi tror att det är ett klokt beslut och vi hoppas att det kommer att hjälpa dig att få ordning på dina tankar i hur du ska fatta dina beslut.

Vänligen.

Soctanterna.

Åh, så jag känner igen mig i denna situation, att vara kvar i relationen för att kunna rädda upp de situationer som uppstår då pappan inte har närvaro nog att göra det själv! Får jag fråga soc-tanterna; ett missbruksbeteende, hur definieras det? Kan det handla om lite olika saker, inte bara att det är så där tydligt kring alkohol?

Hej!

Ett missbruks beteende kan gälla flera olika områden inte bara alkohol och narkotika.

En definition på att en person har ett missbruk är när han eller omgivningen negativt påverkas, när beteendet eller bruket går ut över individens sociala liv, såsom hem, familj, arbete och skola men också att bruket leder till risk för fysisk skada.

Det är inte ovanligt att omgivningen och den som har ett missbruksbeteende har olika uppfattning av att personen i fråga har ett missbruks problem.

Vi hoppas att du fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna