Försörjningsstöd Till Student

Postat: 2010-03-24 18:50

Hej hej!
Har frågor angående försörjningsstöd till sommaren om man är student. Jag praktiserade på ett ställe genom skolan i vintras där de frågade om jag ville sommarjobba där i sommar. det ville jag självklart men för ca två veckor sedan fick jag reda på att de inte kunde ha mig där i sommar på grund av anställningsstopp som dom sa. Nu har jag letat sommarjobb ett tag men har fortfarande bara fått negativa svar och börjar bli orolig inför min ekonomi till sommaren. Vad finns det för möjlighet till försörjningsstöd om jag inte lyckas hitta något innan sommaren? Jag har inga besparingar eller något av värde och är ensamstående.

Orolig student

Kommentarer

Postat: 2010-03-25 11:22

Hej

Vad tråkigt att det strulat till sig med ditt sommarjobb men vi håller tummarna för att det kommer ordna sig och att du kommer hitta ett annat.

Skulle det vara så att du inte hittar något arbete och har problem med din försörjning så har du rätt att ansöka om försörjningsstöd. Studiemedlen är nämligen beräknade efter terminens längd och det syns på studiemedelsbeskedet hur länge som pengarna ska räcka. Under studieuppehåll gäller samma krav som för andra arbetslösa. Om du aktivt har sökt sommarjobb men inte fått något, kan du alltså ha rätt till försörjningsstöd förutsatt att du uppfyller övriga villkor.

Om studerande söker ekonomiskt bistånd i samband med studieuppehåll har socialtjänsten rätt att begära att de deltar i någon form av praktik, även om den inte behövs för studierna. Socialtjänsten kan ge avslag på ekonomiskt bistånd om man tackar nej till praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet utan att ha ett acceptabelt skäl. Socialtjänsten kan även komma att minska på biståndet i liknande situationer.

För mer information om hur man går tillväga för att göra en ansökan kan man titta under våra länkar angående försörjningsstöd. Där har man också möjlighet att göra en provberäkning på försörjningsstödet för att se hur ett preliminärt beslut kan komma att se ut. Detta är dock bara en uppskattning. Själva beslutet tas alltid av en handläggare efter att en mindre utredning av personens ekonomiska situation har genomförts.
Hoppas att du fått svar på dina frågor och välkommen åter om det skulle dyka upp några andra funderingar.

Vänligen

Soctanterna

Soctanter