Busskort

Jag går just nu på gymnasiet. För att ta sig i skolan måste jag ta buss, jag har ingen cykel och har dessutom aldrig gillat att cykla i Malmös innerstad. Jag går till och från skolan vilket tar ca 1h per dag. Den tiden lägger jag hellre på läxor. Dessutom är inte speciellt kul när det regnar och än mindre nu när vintern börjar komma.
Man kan ju få busskort genom sin skola/kommun, men då krävs det att man bor mer än 6 km från skolan, vilket jag inte gör, jag har ca 4-5 km. Därför kan jag ej få busskort genom skolan.
Och det är här det blir problem. Att själv betala ett busskort kostar lite mer än 1400kr per termin, alltså nästan 3000kr per läsår. Detta är en enorm utgift för min mamma och känns som en dum utgift med tanke på det slarv med busskort det finns där elever som har rätt till busskort men inte behöver dessa säljer dessa vidare. Och vi som verkligen behöver får inga.

Därför undrar jag hur jag ska gå tillväga? Finns det något annat sätt man kan få ett busskort genom kommunen?

Gäst
2010-09-01 10:49

Hej

Dina föräldrar är försörjningsskyldiga gentemot dig. Försörjningsskyldigheten gäller till och med du fyllt 21 år i det fall du studerar på gymnasienivå.

Om din familj inte klarar sig ekonomisk får dina föräldrar söka ekonomiskt bistånd. I regel så utgår ekonomiskt bistånd inte till busskort då detta är skolans sak att avgöra om eleven ska få busskort eller inte. Dock är det alltid en individuell bedömning som ska ligga till grund för ett beslut om ekonomiskt bistånd. Finns det särskilda skäl kan en annan bedömning göras.
Om din mamma är i behov av att ansöka om ekonomiskt bistånd ska hon kontakta socialtjänsten i stadsdelen där ni bor. För att komma i kontakt med de som arbetar med försörjningsstöd så ringer man till försörjningsenheten på något av telefonnumren nedan.

Centrum Tel: 040 34 58 70
Husie Tel: 040 34 62 14
Fosie Tel: 040 34 57 00
Hyllie Tel: 040 34 57 76
Limhamn - Bunkeflo Tel: 040 34 63 35
Kirseberg Tel: 040 34 60 30
Oxie Tel: 040 34 38 48
Rosengård Tel: 040 34 33 69
Södra innerstaden Tel: 040 34 54 94
Västra innerstaden Tel: 040 34 38 30

När en ansökan kommer in till socialtjänsten öppnas det upp en utredning som alltid leder fram till ett beslut. Beslutet grundar sig bland annat på den uträkning man har gjort av den sökandes inkomster, tillgångar och utgifter.

För att få ekonomisk bistånd krävs det att man ligger under den så kallade riksnormen som fastställs varje år av regeringen.

Som sökande ska man ha gjort allt man kan för att kunna försörja sig själv, bland annat ska man kunna redovisa sökta jobb alternativt redovisa varför man inte står till arbetsmarknadens förfogande, exempelvis genom sjukintyg från läkare.

Skulle man få avslag på sin ansökan så har man alltid rätt att överklaga beslutet. Socialsekreterare skall på begäran hjälpa sökanden att överklaga.

Hoppas att du fått svar på din fråga, annars är du välkommen åter.

Vänligen

Soctanterna

Malmö är en av Sveriges städer med flest cykelbanor, helt fria från bilar. Ska vi då tvingas betala för ditt busskort också?

Tack för bra sida! Går dock inte att betygsätta svaren då denna funktion är inaktiv.

Anders

Hej

Vad roligt att du gillar sidan. Soctanter på nätet har bytt utseende under delar av sommaren och arbetet med sidan pågår fortfarande. Vi kommer att göra det möjligt att betygsätta svaren inom kort. Tack för ditt förslag.

Välkommen åter

Vänligen

Soctanterna