Skillsmässa

Hej! Jag och min man har separerat och ansökt om skillsmässa. Vi har skaffat oss varsina lägenheter. Vi kommer att ha barnen hälften var. Min man arbetar men jag är arbetslös. Jag har hört att man inte kan få socialbidrag när man är gifta men vi bor ju inte längre tillsammans. Varför ska jag behöva tigga pengar av honom?

Manil
2011-06-15 13:51

Hej

Som gifta är man försörjningsskyldiga gentemot varandra. Detta innebär att om man som gifta hamnar i den situationen att man måste ansöka om försörjningsstöd från socialtjänsten så ska man lämna in en gemensam ansökan. I denna ska båda makarnas inkomster och utgifter redovisas.

Man kan pröva sin rätt till försörjningsstöd från socialtjänsten då de gemensamma inkomsterna inte räcker för att täcka de utgifter som finns. Detta efter att man gjort allt man kan för att kunna försörja sig själv genom att exempelvis stå till arbetsmarknadens förfogande samt ha sökt alla andra ersättningar man skulle kunna ha rätt till som till exempel bostadsbidrag.

Makar är försörjningsskyldiga gentemot varandra även under betänketiden då man har lämnat in ansökan om skilsmässa. Om man har barn under 16 år så är betänketiden alltid på minst sex månader och högst ett år. Om man har bott isär mer än två år kan man få skilsmässa direkt även om man har barn eller inte är överens om att skiljas. I så fall ska man bifoga ett särlevnadsintyg undertecknat av två personer som känner makarna väl.

Av ditt inlägg framgår inte om du i nuläget har någon typ av försörjning eller sysselsättning eller planerar att få det. Har du arbetat tidigare skulle du exempelvis kunna vara berättigad till a-kassa. Om du är arbetssökande så bör du skriva in dig på arbetsförmedlingen och så vidare.

Som vi skrev ovan så gäller försörjningsskyldigheten också under betänketiden efter det att man lämnat in ansökan om skilsmässa. Om din man inte bidrar till din försörjning under denna tid så har du möjlighet att lämna in stämningsansökan hos tingsrätten. För mer information gå in på nedanstående länk:

https://www.domstol.se/Tvist/Stamningsansokan/

Hoppas att du har fått svar på din fråga. Om vi behöver förtydliga något så tveka inte att höra av dig igen. Du är självklart också välkommen tillbaka om du har andra frågor eller funderingar.

Vänligen

Soctanterna

Alltså; vare sig man faktiskt bor ihop eller ej så räknas ekonomin gemensamt? Om man hamnar i en situation där man separerat och inte kommer överrens så är man ändå skyldig att kräva sin partner på ekonomiskt stöd? Är detta verkligen möjligt?

Hej,

vi uppfattar att din fråga är en följdfråga på tidigare inlägg kring skyldigheter och rättigheter i ett äktenskap.

Enligt Äktenskapsbalken (1987:230) är man som gift skyldig att hjälpas åt i det gemensamma hemmet och med den gemensamma ekonomin. Det betyder att om den ene maken arbetar och den andre av någon anledning inte arbetar är det den arbetande makens skyldighet att försörja den andre. Om båda makar av olika anledningar inte arbetar utan har andra inkomster eller tillgångar är de skyldiga att gemensamt hjälpas åt att betala gemensamma räkningar och andra utgifter.

Är ni är överrens om att äktenskapet skall upplösas, en så kallad äktenskapskillnad, ansöker man om skilsmässa och bodelning. Det är en juridisk process som tar tid men när den är färdig, upphör ert gemensamma samliv och er gemensamma ekonomi, var och en kommer att ha en separat ekonomi och skyldigheten att enligt lag att hjälpa varandra ekonomiskt upphör.

Som vi skrivit här ovanför finns det undantag om det finns barn i äktenskapet. Det är för barnens skull lagen kräver att föräldrar ska ta en betänketid innan man genomför en skilsmässa och bodelning. För en förälder kan det ibland bli alldeles för mycket praktiska problem som ska lösas kring hem och barn och vuxenrelationen utsätts för starka slitningar. En betänketid eller paus ifrån varandra kan göra att föräldrar kan hitta tillbaka till varandra och vill fortsätta äktenskapet. Vad föräldrar väljer att göra under denna betänketid är mycket olika men du har ingen skyldighet att kräva din äkta hälft på ekonomiskt stöd. Det är endast vid en ansökan om försörjningsstöd som bådas inkomster och gemensamma utgifter tas med vid utredningen.

Vi hoppas detta har förtydligat lagtexten för dig

Vänligen

Soctanterna