Vad Har Min Handläggare På Soc. Rätt Att Göra?

Hej.

Jag har blivit mer eller mindre inskriven i ett arbetsmarknadspolitiskt program mot min vilja.
I december förra året kom jag och min handläggare på soc. överens om att jag skulle på ett info. möte om detta program som erbjöds och att jag efter mötet skulle ringa henne för att komma överens om huruvida hon skulle skriva in mig eller inte.
Jag fick den möjligheten och var jävligt noga med att ingen skulle skriva in mig innan jag sagt om jag ville börja eller ej med tanke på att dom som har hand om programmet tidigare har dömt mig på förhand, snackat skit bakom min rygg och kränkt mig.
Jag ringde upp min handläggare efter info. mötet men de var ingen som svarade på flera dagar och ingen som ringde upp mig heller trots att jag lämnat flera meddelanden.
Några dagar senare ringde däremot en person som har hand om programmet (altså ingen från soc.) och de vart ett missförstånd i telefonen så hon uppfattade som att jag ej hade några hinder att börja programmet och att jag altså skulle börja.
Samma dag som programmet började så ringde jag upp en utav dom som har hand om programmet och sa att jag inte skulle dyka upp på hela veckan för att mina barn var hemma ifrån dagis pga planeringsdagar (dom var bara hemma mån,tis,tors men de sa jag inte då jag som ensamstående mamma till 3små barn behövde vila upp mig efter jullovet +att jag aldrig haft för avsikt att börja då jag uppfattat de som att jag skulle prata med soc först.)... De visar sig att människorna som har hand om programmet ändå hade bokat in ett möte med soc osv utan min vetskap och sen ringde dom till dagiset hela veckan för att fråga om barnen var på dagis eller inte! (detta gör att jag känner mig ännu mer kränkt för att dom bara kört över mig och inte ens brytt sig om att ringa mig och säga att dom vill ha ett intyg eller dylikt på att barnen var hemma..dom har heller ej haft någon vetskap om vilket dagis mina barn gått på eller vilken avdelning vilket innebär att dom har letat sig fram till rätt avdelning och dagis.)
Hur som helst så ringde jag min socialsekreterare igår då hon inte hört av sig på över en månad och pratar då med henne ang. programmet och talar om att jag inte vill gå pga allt ovanstående, jag blir till och med ledsen i telefonen och har vart helt slutkörd sen samtalet då hon påstår att de vi kom överens om i december ej var så osv och att hon vill att jag går och att vi ska ha nåt möte för att lösa det.
Jag får jätte panik och vet att jag troligtvis ej kommer dyka upp på det mötet eftersom dom som hat kränkt mig från programmet kommer att vara där.

Min fråga är: vad händer om jag vägrar gå på programmet pga att dom brutit ner min självkänsla totalt? Men om jag ändå står som arbetslös och fortsätter söka jobb som vanligt.
Kan handläggaren ge mig avslag på hela biståndet eller delar av biståndet (5800:-/mån)?
Och isåfall under hur lång tid kan jag få avslag? Kan dom ge mig avslag flera månader i rad efter detta även om jag fortsätter söka jobb?
Jag har barn, tar dom hänsyn till detta vid avdrag eller dyl?

Pressad
2012-01-17 14:49

Hej

På din beskrivning av din nuvarande situation är det lätt att förstå att du känner dig både upprörd och besviken.

Socialtjänsten får ta de kontakter med andra myndigheter som ni gemensamt kommit överens om och som du gett ditt tillstånd till. Hur detta får gå till finns reglerat i Offentlighets- och sekretesslagen.

När det gäller rätten till försörjningsstöd finns detta reglerat i Socialtjänstlagen.
Som enskild har man alltid ett eget ansvar att själv bidra till sin försörjning vilket kan innebära att man har kontakt med Arbetförmedlingen eller deltar i olika aktiviteter som erbjuds och som kan leda till att man blir självförsörjande.

Genom att inte delta eller utebli från en åtgärd som skulle kunna bidra till att den enskilde blir självförsörjande kan innebära att rätten till försörjningsstöd dras in eller sätts ned. Detta kan inträffa om den enskilde inte kan uppvisa godtagbara skäl till varför man inte kan delta.

En individuell bedömning ska alltid göras utifrån den situation den enskilde för tillfället befinner sig i så att det blir en bra och hållbar lösning för den det gäller.

När det gäller din situation är det viktigt att du går på det mötet på socialbyrån som är bestämt. Där kan du framför dina synpunkter och diskutera med din handläggare om hur din situation ska lösas på ett bra sätt. Det blir svårt för oss att ge dig ett direkt svar på dina frågor, utan detta måste du diskutera och få besked från din handläggare om.

Tycker du att det är jobbigt att gå dit ensam kan du ta någon med dig som du känner förtroende för.

Vänligen

Soctanterna