Placerat barn ersättningsskyldighet

Hej! Jag har en tonåring som eventuellt ska placeras på ett HVB hem.

Jag undrar, hur beräknar man vad man är skyldig att betala till kommunen varje månad för att ens barn ska vara placerat på HVB? Jag vet att det har med årsinkomst osv att göra, men hur beräknar man det själv? Är det någon viss procentsats eller så?

Det är en frivillig placering, (SoL) och allt känns bra att hon ska flytta, förutom att jag är rädd för att månadssumman kommer bli för hög och att vi då kommer behöva tacka nej till placeringen bara pga det skälet, det vore ju väldigt trist.

Jag bor med min man och vi båda tjänar mellan 35-45 000 kr i månaden. Vi har tre barn men bara en av de ska placeras på HVB, de andra två bor kvar hemma.

Jag vet även att man vid beräkningen av ersättningsskyldigheten tar ställning till hur många andra barn som föräldrarna har att försörja men problemet är att vi även har massa djur som kräver extremt mycket av vår ekonomi och dessa räknas väl inte in i det? Därför är det är av just den anledningen vi inte vet om vi kommer ha råd med placeringen.

Tack!

...
2024-04-18 19:56

Hej!

Vi kan utläsa att du har många frågor och vi ska försöka svara på dem så gott det går.

Vad en förälder ska betala i ersättningsbelopp till kommunen bestäms enligt samma bestämmelser som betalningsskyldigheten vid underhållsstöd. Den ersättningsskyldige förälderns inkomst ska beräknas i enlighet med det senast fattade taxeringsbeslutet och med utgångspunkt i 1. Inkomst av tjänst 2. Inkomst av kapital 3. Inkomst av näringsverksamhet 4. Inkomst av studiemedel och studiestartsstöd Enligt 19 kap. 10 § SFB ska därefter ett grundavdrag om 120 000 kronor göras. Skatteverket ska enligt 6 kap. 2 § tredje stycket SoF på begäran lämna kommunen de inkomst- och förmögenhetsuppgifter som behövs för att fastställa en förälders ersättningsbelopp. Därefter beräknas ersättningsbeloppet som en viss procent av förälderns inkomst enligt ovan. Procentsatsen för varje barn varierar med det totala antalet barn som föräldern är försörjningsskyldig för enligt 7 kap. 1 § föräldrabalken. Har man 3 barn är procentsatsen 10%.

Här nedan följer ett räkneexempel.

En förälder är försörjningsskyldig för tre barn varav ett är placerat. Den framräknade inkomsten är 300 000. Grundavdrag görs med 120 000 kronor efter vilket 180 000 återstår. Då föräldern är försörjningsskyldig för tre barn blir procentsatsen 10 procent för det placerade barnet: 180 000 x 0,10 = 18000kronor/år, 18000/12 månader blir det en summa på 1500 kronor/månad vilket är summa som föräldern ska lämna kommunen i ersättning.

Dock ska inte summan som var och en av föräldrarna ska ersätta kommunen med överstiga vad som för samma tid motsvarar högsta underhållstödsbelopp enligt 18 kap. 20 § SFB. Information om gällande maxbelopp beroende på barnets ålder finns att inhämta hos Försäkringskassan. För 2024 ligger underhållsstödbeloppet på 1 673 för barn under 7 år, 1 823 kronor för barn som fyllt 7 år och 2 223 kronor i månaden för barn som fyllt 15 och gäller från och med månaden efter det att barnet fyllt år.

Djur räknas inte med i beräkningen.

Hoppas du har fått svar på din fråga.

Vänligen

Soctanterna