Vad har jag för rättigheter

Hej!
Det är så att en person har gjort en anonym orosanmälan på mig och min nyfödda son då jag under graviditeten brukade cannabis 1gång i veckan ca. Sista dagen jag rökte var dagen innan han kom, sen dess har jag slutat röka och varit ren.
Jag har varit på ett första möte där de förklarat vad som står i anmälan, och jag har också blivit ombedd att lämna urinprov för att påvisa drogfrihet.
Måste jag gå på samtal med socialtjänsten trots att jag kan påvisa min drogfrihet? Det känns som de bara försöker leta fel och påstår att jag skulle ta andra substanser då jag haft svårt att kissa efter förlossningen.
Vad har jag för rättigheter? Vart kan jag sätta ner foten? Hur mycket och vad ecakt kan dom kräva av mig? Det hsr inlett en utredning mot min son för att se om han ”far illa”. Men om jag nu inte missbrukar längre och påvisar rena prover, vad har dom då att gå på?
Kan jag neka stödinsatser om inte behovet finns?

Mamma
2024-04-18 18:33

Hej!

Det är svårt att svara på din fråga; “vad exakt kan socialtjänsten kräva”. Vi rekommenderar dig att vända dig till din handläggare för att få förståelse för hur de tänker och vad i, deras oro består.

Om anmälan endast handlar om ditt misstänkta missbruk och du sköter droganalyserna och påvisar att du är “ren” så bör det kanske räcka. Bevisbördan ligger hos dig, men socialtjänsten har en skyldighet att inleda en utredning om det finns en misstanke om att ett barn kan fara illa.

Finns det andra bekymmer kring oro och man utifrån det erbjuder dig annat stöd, t.ex i form av samtal, har du naturligtvis rätt att säga att du inte är i behov av detta. Viktigt är dock att du tar reda på vad de kräver under utredningens gång.

I Malmö finns olika stöd och hjälp för föräldrar. Det viktigaste är att barn har förälder/rar, som kan tillgodose barnets behov av trygghet och omsorg. Det är socialtjänstens skyldighet att så långt det är möjligt; hjälpa och stödja.

Vänligen

Soctanterna