Hur kan jag lösa ett boende?

Hej,
Tack för ert fantastiska arbete och för att ni gör det enkelt att ställa frågor.

Jag är en ensamstående mamma med ett barn i 3 års ålder. Just nu bor vi hos en familjemedlem efter separation med mitt barns pappa. Jag har en skulder hos kronofogden och det betalas av genom löneutmätning.

Vi bor som sagt hos en familjemedlem till mig/oss, men det är trångt och det känns jobbigt att inte ha ett eget hem att bo med min dotter i. Min familjemedlem börjar också tycka det känns jobbigt och jag förstår att hen blir väldigt begränsad i sitt egna hem och att detta inte är en hållbar lösning. Hen vill helst bo själv, men vill inte heller att vi ska vara hemlösa. Dock önskas det att vi flyttar ut under sommaren/senast hösten.

Då jag har skulder hos kronofogden, och lever på det ”normala” förbehållsbeloppet (mindre då jag har andra räkningar) så undrar jag hur jag kan göra för att få hjälp med att hitta boende?

Det börjar bli väldigt akut och jag har kontaktat flera olika hyresvärdar, men med ett skuldsaldo hos KF är de ingen som vill hyra ut till oss. Jag betalar skulden regelbundet och jag har inte dragit op mig nya, men som det ser ut i dagsläget så kommer inte skulden vara avbetald förrän om 2-3 år. Vi har inte möjlighet att bo kvar här så länge.

Vad kan jag göra för att kunna ge min son ett tryggt och långsiktigt hem? Vem kan jag vända mig till?

En mamma på bristningsgränsen
2024-04-18 02:27

Hej

Vi förstår att det blir en ansträngande boendesituation både för dig, din son och din familjemedlem.

Du kan fortfarande få hyra en lägenhet hos vissa hyresvärdar trots en eller flera betalningsanmärkningar. Men om dina skulder är hyresskulder kan det bli svårare då många hyresvärdar ser allvarligare på det än andra skulder. Om du kan visa upp en stabil inkomst, som bedöms vara hög nog att betala hyra samt några månaders depositionsavgift kan det hjälpa dig i ditt sökande efter bostad. Då detta ofta uttrycks som ett inkomstkrav och hyresvärden kan till exempel säga att du som hyresgäst ska ha en årsinkomst 2 eller 3 gånger högre än den årliga hyran.

Många kommunala och allmännyttiga bostadsbolag har en egen policy i såna här frågor, som du kan hitta på respektive hemsida eller genom att ringa till dem. Tänk på att även om du står i bostadskö hos en bostadsförmedling så kan kraven mellan de olika hyresvärdarna variera. Gamla skulder, till exempel, kan i sådana fall betyda mindre än din nuvarande situation, och om du exempelvis har förmildrande omständigheter som minderåriga barn som bor hos dig så kan det också påverka.

Det kan vara bra att kunna bevisa att skulden är justerad och/eller att du har en betalningsplan klar. Förklara också varför det inte är någon risk att du kommer att hamna i samma situation igen.

Du skriver att du har varit i kontakt med olika hyresvärdar vilket är bra och vårt råd är att du fortsätter söka hos många privata hyresvärdar och göra intresseanmälningar på alla lediga bostäder på olika sajter som BostadsPortal eller Blocket där det finns små privata hyresvärdar som kan tänka sig att se helheten i din ekonomi när du hyr av dem.

Hoppas svaret kan vara till hjälp

Vänligen
Soctanterna