HVB hem

Hej, jag ska flytta till ett HVB hem om några veckor. Jag flyttar med SoL placering. Jag undrar, om man är SoL placerad på HVB, får man gå i skolan som vanligt och får man träffa kompisar utanför HVB hemmet asså på kvällar eller helger?

Och sen undrar jag också om man får ta hem utomstående kompisar till HVB hemmet för att "hänga"?

placering
2024-04-17 19:32

Hej!

Att flytta till ett HVB innebär många förändringar och vi förstår att det skapar många frågor.

Oftast går man på ett studiebesök på boendet tillsammans med sin handläggare innan placeringen sker. Där får du information om boendet och du har möjlighet att ställa frågor till personalen.

Vad gäller skolgången så är det skolplikt för alla barn i Sverige. Det betyder att alla barn har rätt till- och måste gå i grundskola, generellt från förskoleklass till årskurs nio. Det gäller oavsett om du bor hemma eller på HVB. Ligger boendet i en annan kommun kan du behöva byta till en skola i den nya kommunen.

När ett barn eller en ungdom placeras utanför hemmet, som till exempel på HVB, är socialtjänsten skyldiga att arbeta för att barnet skall kunna ha kontakt med viktiga personer i dennes liv. Dina vänner är viktiga för dig. Precis som när man bor hemma med sina föräldrar finns det regler för när man skall vara hemma på kvällarna och man måste prata med personalen om var man ska. Man behöver också hålla kontakt med personalen då de har ansvar för ens trygghet och säkerhet. Vem som får komma och besöka dig på boendet och hur det skall gå till får du prata med personalen om.

Vi hoppas att du skall trivas på boendet.

Vänligen

Soctanterna