Flytt från annan kommun

Hej !
Min mormor bor i Göteborg för tillfället och är snart 80 år. Hon önskar att flytta till Sthlm vart vi bor, alltså hennes dotter, son och jag som är hennes barnbarn. Hon är klar i huvudet nog för att bo själv med hjälp av hemtjänst och behöver inte ett äldreboende.
Vi har för tillfället ingen av oss möjlighet att ha henne hemma hos någon av oss, men vore bra om hon har en egen lägenhet då jag kan hjälpa till med all stöttning hon kan behöva

Jag hittar ingen information någonstans om hur man går tillväga för detta. Kan man ens flytta henne hit eller göra ett lägenhetsbyte ?
Är det socialtjänsten som beslutar detta eller vem är det

Tacksam för svar

Barnbarn
2024-04-16 13:02

Hej!

Vi förstår att man vill ha sina nära och kära omkring sig när man är äldre, det skapar en känsla av trygghet och det underlättar för att man skall kunna ses oftare.

Det är viktigt att din mormor, kanske med er hjälp, har ordnat ett boende innan hon flyttar. En flytt är inget socialtjänsten beslutar om, socialtjänsten ordnar inte heller med bostad. Att byta sin lägenhet är ett bra alternativ. Se bara till så att bytet godkänns av hyresvärden.

Man kan också söka bostäder, dels hos det kommunala bostadsbolaget men även på andra förmedlingssidor. Det finns även bostadsannonser på Blocket och Facebook.

Om du eller någon annan familjemedlem bor i en hyresrätt i Stockholm kan ni kanske prata med er hyresvärd och höra om denne har någon ledig lägenhet.

Du skriver att din mormor kan bo i egen lägenhet men att hon behöver visst stöd. Kommunen erbjuder olika typer av insatser så som hemtjänst, trygghetslarm och dagverksamhet. Ni kan gå in på kommunens hemsida för att läsa om de olika insatserna. Ni kan även ta kontakt med kommunen redan innan för att höra vad de kan erbjuda och hur ni skall gå till väga.

Vi önskar er lycka till med flytten

Vänligen

Soctanterna