vad har man för rättigheter hos socialtjänsten

1) När man har delad vårdnad och ligger i tvist. Har socialtjänsten rätt att bara ta kontakt med barnen via den ena vårdnadshavaren?

2) Är det rimligt och rätt av familjerätten, att låta den ena parten varje gång få komma 15 minuter före utsatt tid utan att upplysa eller erbjuda samma sak till den andra parten?

3) Har familjerätten rätt att neka mig att ta med ett ombud eller kräva total tystnad från mitt ombud? Vilken lagstiftning hänvisar man då till?

4) Har jag rätt att be om en annan socialtjänsthandläggare om jag anser mig orättvist behandlad?

5) Vad har jag för rättigheter och vad kan jag göra om jag under en utredning känner mig diskriminerad eller orättvist behandlad av socialtjänsten?

rättslös
2024-04-15 00:52

Hej

Familjerätten har rätt att prata med barnen i en pågående vårdnadstvist utan vårdnadshavares samtycke. Detta enligt föräldrabalken 6 kap 19 §. Har man gemensam vårdnad så får båda vårdnadshavare information om tid och dag när samtalet med barnet ska ske.

Receptionen är en allmän plats och besökare får komma när de vill och hur långt innan ett bokat besök man vill. Detta då personal inte kan neka någon att vistas i receptionen. Att den andre föräldern kommer tidigare kan bero på flera olika anledningar och inte att familjerätten har sagt att den ska komma tidigare. Är det så, är det i så fall ett bokat besök och då har man rätt att veta detta eller om det föreligger särskilda skäl att föräldrarna inte kan träffas innan besöket t ex om det förekommit våld.

I en vårdnadstvist har familjerätten inte rätt att neka att man har sitt juridiska ombud med till besöket. Är det juridiska ombudet med är det som en stödperson och ska då inte prata under besöket. En vårdnadstvist är mellan föräldrar och det är föräldrarna som känner barnet/en bäst. Det råder sekretess i samtalen och är ett juridiskt ombud med, kan det bli svårigheter att kunna prata om händelser som rör den andre föräldern. Oftast blir dessa samtal inte så bra. Sekretess enligt 26 kap.§ 1 OSL.

Och även svar på fråga 5; Känner man sig orättvist behandlad eller kränkt kan/ska man kontakta familjerättssekreterarens närmsta chef och förklara hur man upplever situationen. Att byta handläggare är inte en rättighet men att framföra sina synpunkter och åsikter till chefen är viktigt. I samtalet med handläggarens chef kan man lägga fram önskemål om att byta handläggare och därefter blir det en dialog. Det är chefen som beslutar om handläggare ska bytas.

Hoppas att du fått svar på dina frågor!

Vänligen

Soctanterna