Ta med dottern flera veckor under sommaren…

Hej,

Har en fundering. Jag och 9-åriga dotterns pappa har gemensam vårdnad och varannan vecka (enligt egen överenskommelse) sedan hon var 3 år. Det fungerar väl ok, vi bor nära varandra hjälper varandra.

Dotterns pappa är från en stad 100 mil bort, och har sin familj kvar där även om det var ca 20 år sedan han flyttade därifrån. Han har inte jättebra kontakt med dem och de har knappt träffat dottern.

Han har nu pluggat och tänker jobba där hans familj bor (100 mil bort) i sommar, och han vill ta med dottern under de veckor han är där - dvs flera veckor i stöten. Jag känner spontant - NEJ. Dottern ska alltså vara på den orten han jobbar i flera veckor och kastas runt till folk hon inte känner (pappans kompisar och en bror) som hon aldrig träffat?! Medan pappan jobbar. Jag får panik. Dottern vill inte vara där i flera veckor medan pappan jobbar när vi andra har semester hemma hela sommaren och hennes lillasyster kommer sakna ihjäl sig.

Jag förstår att när vi har gemensam vårdnad så har han ”rätt” att kunna göra detta, men i min värld så handlar det bara om vad pappan vill och hans ego eftersom han ändå ska jobba hela sommaren, då han inte tänker på henne, att det är hennes sommarlov, att hon inte har någon trygghet där, att hon blir borta från sin syster (som bara är 3 år). Tusan, kan jag göra något? Vill verkligen inte detta och inte dottern heller….

Mia
2024-04-13 09:23

Hej!

Vi har svårt att råda i specifika fall.

Vi råder dig att kontakta familjerätten i den kommun du bor. De är specialiserade i dessa frågor och har kunskap om hur man lagligt förhåller sig i dessa sammanhang.

I Malmö kommun har familjerätten telefonrådgivning; månd o fred 10.00-11.30, tisd o torsd 13.00-14.30.

Vänligen

Soctanterna