Hjälp

Min vän har fått en kontaktperson som är med vid umgänget med dennes barn. och en familjestödjare från soc. . Vad är syftet med dessa personer vad har de för uppdrag/uppgift gentemot vårdnadshavaren och socialen? Ha de fått någon utbildning??? Vad krävs för att bli kontaktperson?

Zara
2024-04-11 09:35

Hej!

Umgängesstöd kan antingen vara en frivillig insats via socialtjänsten eller ett beslut fattat av domstol. Beroende på viken typ av insats det är och varför insatsen beviljats/beslutats. Det kan se olika ut i olika kommuner. De flesta som arbetar med detta är socionomer.

Syftet kan vara att ge stöd för barn och föräldrar. Man kan ge förslag och råd för att umgänget ska bli så bra som möjligt för barnen. Det kan innebära att umgängesstödjaren ser vad som händer och samtalar med föräldrarna om det. Umgängestödjaren kan också skriva yttranden till domstolen om hur umgänget fungerar. Syftet med umgängesstöd är att barn och förälder ska utveckla en trygg relation med varandra och att föräldrarna ska samarbeta så bra så att umgänget kan fortsätta utan stöd av personal.

En kontaktperson utreds och tillsätts av socialtjänsten. Det krävs ingen formell utbildning men personlig lämplighet och erfarenhet av barn är viktiga delar. Kontaktpersonen är ett stöd för barnet.

Vänligen

Soctanterna