Orosanmälan missbruk vuxen

Hej!
Jag är orolig för en ung vuxen vars missbruk har eskalerat å det grövsta. Från cannabis och alkohol till rökheroin på kort tid, och jag är otroligt orolig för honom. Han har soc-handläggare på ekonomiskt bistånd. Kan soc hjälpa mig att lägga in honom?

frivårdare
2024-04-10 09:17

Hej!

Eftersom du har en så stor oro för personen så kan du kontakta socialtjänsten där personen bor och göra en orosanmälan. Eftersom han redan har en socialsekreterare gällande hans ekonomi så kan handläggaren också ha gjort en anmälan till de inom socialtjänsten som jobbar med missbruk om denne känner oro för personen.

Det är alltid frivillighet enligt socialtjänstlagen (2001:453) som socialtjänsten först och främst arbetar utifrån och att motivera till förändring är alltid första steget. Men om personen i fråga inte har insikt i sitt missbruk och detta är av en art som är så allvarlig att personen utsätter sitt liv och sin hälsa eller allvarligt skadar en närstående så kan det fattas beslut om att personen ska vårdas enligt tvång.

På din fråga om socialtjänsten kan lägga in en person så är det möjligt för socialnämnden att fatta beslut om tvångsvård enligt Lag (1988:870) om vård av missbrukare i vissa fall, förkortat LVM. Mer om denna lag kan du läsa nedan:

https://www.riksdagen.se/sv/dokument-och-lagar/dokument/svensk-forfattn…

Vänligen

Soctanterna