Samtycke sekretess

Hej!
Jag undrar vad som gäller när ett barn är placerat enligt lvu och bor i familjehem.
Familjehemmet har sagt upp sitt uppdrag under pågående vård men inget beslut om omplacering har fattats och socialen har heller inte påbörjat utredningen som ska se över situationen och vad som blir bäst för barnen.
Socialen har ett eventuellt familjehem som dom vill utreda, dom bad om mitt samtycke till att det nuvarande familjehemmet skulle få ge information om barnen till den här familjen.
Jag samtycke inte till det, då jag bland annat vill ta del av utredningsplanen och jag vill även att det först ska bli bestämt om omplacering blir aktuellt eller inte.

Så länge barnen bor i det nuvarande familjehemmet och inget nytt beslut är fattat så måste socialen ha vårdnadshavares samtycke om någon utomstående ska få ta del av information om barnen, som den här familjen till exempel.
Och det gäller väl både muntlig och skriftlig information?
Denna familj har väl ingen rätt att få ta del av information om barnen i detta läge? Om jag inte samtycker till det?
Det är väl sekresskyddade uppgifter?

Det är ju dessutom inte bestämt om barnen ens ska omplaceras än.

Mamma
2024-04-09 20:15

Hej!

Det råder stark sekretess inom socialtjänsten. Det finns dock sekretessbrytande bestämmelser som regleras närmare i socialtjänstlagen. Vilka åtgärder en handläggare får vidta för att inhämta information beror på vilket typ av ärendet det avser. I ditt fall låter det som att ärendet berör ett barn som är omhändertagen enligt Lagen om vård av unga. Du skriver att socialtjänsten har inlett en utredning då barnets placering i familjehemmet har avbrutits. Socialtjänsten måste därför utreda barnets behov av fortsatt placering. När socialtjänsten utreder familjehem utgår man från att familjehemmet ska kunna tillgodose barnets behov av en trygg och god vård. För att matcha rätt familjehem med barnet kan socialtjänsten behöva dela med sig av barnets behov. Socialtjänsten ska alltid vara restriktiva med informationsutbytet.

Vi hoppas att du har fått svar på din fråga, om det är något annat du undrar över så är du välkommen att höra av dig till oss igen.

Vänligen

Soctanterna