Vägrar gå i skolan

Min son tycker skolan är det dummaste jävla påhitt (hans ord) och han är helt ointresserad av att ens närvara i skolan. Om jag kör honom till skolan så står han kvar och tittar på mig tills jag kör iväg och sedan går han ut i skogen där han älskar att vara. Han säger att naturen lär honom allt han behöver veta och att han är helt ointresserad av matte, fysik, religion och historia för det är bara gammalt skit (hans ord igen). Han säger att han vill leva fritt och slippa samhällets alla krav och tvång och då har han ingen nytta av skolan. Vid ett möte med skolans rektor satt han och höll för öronen hela tiden och när jag försökte få honom att lyssna på rektorn sa han: Dra åt helvete gubbjävel och gick ut och smällde igen dörren. Killen är klipsk som få och han fungerar i naturen. Han lyckas locka till sig olika djur som kommer fram och äter ur handen på honom och han vet precis var en viss sorts växt växer och när den har mogna bär eller nötter. Några gånger har han rymt hemifrån och varit borta i flera dagar så jag har fått gå och leta upp honom. Då har jag hittat honom i en koja i skogen, en koja som han byggt helt själv. Han har sagt att han behöver ingen utbildning för han tänker aldrig skaffa sig ett jobb för jobbar det gör bara idioter (hans ord igen). Han vill leva ett fritt liv utan samhällets tvång. Han vill vara ett med naturen (hans ord). Det plågar mig att behöva tvinga honom att gå till skolan. Vad ska hända med honom? Kommer skolan eller socialen att kedja fast honom i skolbänken och tvinga i honom teoretisk kunskap som han inte vill ha?

Undrande pappa
2024-04-05 22:38

Hej!

Din son har en stark vilja och ett kreativt sinne. Egenskaper som han kommer ha god nytta av i livet. Att stå helt utanför samhället kan däremot vara svårt. På något sätt omfattas av- och påverkas vi alla av samhällets normer och struktur men när han blir vuxen har han större möjligheter att välja i vilken utsträckning.

Så länge han är minderårig gäller skolplikten och han måste ta del av grundskoleutbildningen. Kanske kan ni se om ni hittar en grundskola med en pedagogik som passar din son bättre. Det finns skolor som bedriver Montessoripedagogik och Waldorfpedagogik. Du kan kanske motivera honom genom att berätta att det efter grundskolan finns naturbruksgymnasier där han får lära sig om bland annat natur och friluftsliv men då behöver han ha grundskolebetyg för att söka in.

Vi hoppas att vårt svar kan vara en liten vägledning

Vänligen

Soctanterna