Flytta tillbaka till Sverige

Hej!
Jag är en 18 åring tjej som för tillfället bor i Litauen (Bodde i Sverige tills att jag va 14). Jag studerar näst sista året på gymnasiet och till sista året skulle jag vilja flytta tillbaka till Sverige. Finns det något bidrag man kan få av socialen som ensamkommande ungdom? Eller familjer som kan man bli placerad i så länge man pluggar?

Kakan
2024-04-04 21:33

Hej!

Tack för din fråga. När man som vuxen flyttar tillbaka till Sverige har man ett eget ansvar att planera för sin försörjning och boendesituation. Det innebär att du själv behöver planera för din försörjning och boende. Ett tips är att ta kontakt med den skola du vill gå på för att undersöka om det finns något internatboende kopplat dit samt om det finns några bidrag du kan söka. Kontakta även kommunen du vill bo i för mer information hur du kan gå till väga.

I Sverige är det så att dina vårdnadshavare är försörjningsskyldiga för dig så länge du studerar på gymnasiet som längst tills dess att du fyller 21 år, (7 kap. 1 § 2 stycket föräldrabalken). Vilket betyder att dina vårdnadshavare är skyldiga att försörja dig när du studera på gymnasiet.

Det finns också ekonomiskt stöd som du kan söka för egen räkning. Ett exempel på ett sådant ekonomiskt stöd är ett bostadsbidrag som hjälper dig att betala för din hyra eller månadsavgift för ett boende, se Försäkringskassans hemsida. Ett annat exempel är inackorderingsbidrag av CSN om du måste bo på en annan ort under studietiden. Ett sådant tillägg kan man få till och med vårterminen det år man fyller 20.

Om du vill studera under längre tid än tre månader i Sverige måste du ha ett uppehållstillstånd. Du kan ansöka om uppehållstillstånd för studier på Migrationsverket hemsida.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen

Soctanterna