Hemtagningsbegäran

Hej
Hur går man tillväga om man vill göra en hemtagningsbegäran av ett barn som är 11 år och LVU placerad? Finns där specifika kriterier som måste kunna bevisas eller lyftas fram för att kunna ansöka om det? Hur går det till sedan om en sådan begäran kan lämnas in? Vad är det som händer då? Vem är det som kan bestämma om den kan bli godkänd eller avslagen?
Tacksam för svar förlåt om det är många och krångliga frågor men det känns inte som att man kan få svar på denna typen av frågor riktigt utav dem som är inblandade i vårt ärende så fann jag er och tänkte att jag måste försöka fråga
Vänligen

Mar
2024-04-04 15:10

Hej!

Vi förstår att frågorna är många när ens barn är placerat utanför hemmet, oavsett om det är på frivillig väg (SoL) eller med tvång (LVU).

Det är synd att du inte känner att du får svar på dessa frågor av barnets handläggare då det är barnets handläggare som dels har en skyldighet men också är den som bäst kan berätta ärendets gång. Det är ju handläggaren som känner barnet och dig bäst, skälet till LVU-beslutet och där av vad som behöver förändras för att barnet skall kunna flytta hem.

Vi förklarar den generella gången och så reder vi dig att utifrån det prata med barnets handläggare för att få klarhet i ert fall.

Föräldrarna kan när som helst under vårdtiden begära att vården ska upphöra och att barnet ska flytta tillbaka hem.

När en förälder begär att LVU-omhändertagandet ska upphöra är socialnämnden och socialtjänsten skyldiga att starta en utredning för att se om det fortfarande finns ett behov av vård eller om den ska upphöra. Begäran ska sedan godkännas eller avslås i ett beslut.

För att socialnämnden ska kunna ta ställning till en begäran om att vård enligt LVU ska upphöra inleds en utredning. Utredningen skall färdigställas inom fyra månader och mynna ut i ett beslut.

Eftersom ett avslag på en hemtagningsbegäran räknas som ett beslut, så kan ni också överklaga hemtagningsbegäran till förvaltningsrätten och hålla fast vid att vården ska upphöra. Det är då upp till domstolen att besluta i frågan (41 § LVU).

Socialnämnden ska oavsett hemtagningsbegäran göra en övervägning var sjätte månad, där de överväger om vård med stöd av LVU ska fortsätta eller avslutas. Detta är dock inget formellt beslut vilket innebär att övervägningen inte kan överklagas (13 § LVU).

För att sammanfatta det hela så kan man säga att du kan du göra en hemtagningsbegäran till barnets handläggare. Handläggaren utreder om grunden till beslutet om omhändertagande och placering utanför hemmet förändrats/förbättrats. Det skall ju vara tryggt för barnet att flytta hem. När utredningen är färdig fattas beslut om hemflytt kan ske eller ej. Får du avslag kan du överklaga beslutet.

Vi tänker att det viktiga i detta är att du pratar med barnets handläggare om vad som behöver förändras för att ditt barn skall kunna flytta hem. I underlaget till LVU-beslutet skall det framgå vad för oro socialtjänsten har och varför det finns behov av beslut enligt LVU. Om du förstår grunderna till beslutet så vet du också vad som behöver förändras.

Vi önskar er lycka till.

Vänligen

Soctanterna