Solplacering

Hej min son blev solplacerad 1 år hos min mamma då jag haft ett cannabis missbruk, sen blev han flyttad till en annan familj i en annan stad och har nu bott där i 6 månader. Jag har varit ren i 5 månader nu, går på möten och har även skaffat mig ett extra jobb. Sköter allt hemma med räkningar osv som man ska. Jag gör allt för att min son ska få komma hem men tycker att socialtjänsten jobbar emot mig. Dom säger jag måste vara drogfri i 12 månader innan jag får ta med mig honom hem igen? Stämmer det att det är så lång tid? Han hat även fått sin diagnos nu som är autism och pratar inte han är 4 år. Jag träffar honom 1 gång i månaden i 2h som då även är överlevande besök försökt frågat varför det ska vara det men får inga riktiga bra svar. Vad kan jag som mamma göra för att känna mig mer hörd och få mina åsikter om mitt barn bästa så dom förstår. Dom gnäller över att han blir så ledsen och jobbig efter varje besök som att det skulle bero på något mer än att han faktiskt bara saknar sin mamma och förstår mer än vad man tror. Jag har hört att om man ät nykter och stabil i 6 månader och barnet är solplacerat så har man rätt att hämta hem sitt barn utan att så socialen kan lägga en lvu stämmer detta?

Orolig mamma
2024-04-02 09:58

Hej!

Tack för din fråga.

Vi på Soctanter på nätet kan inte svara på frågor som rör individärenden utan ger endast generella svar.

När det gäller placerade barn har socialtjänsten en skyldighet att följa vården. Detta ska göras utifrån barnets behov och barnets bästa ska vara vägledande. Socialtjänsten har vidare en skyldighet att överväga behovet av fortsatt placering en gång i halvåret.

Vid avslut av placering ska en barnsekreteraren alltid göra en bedömning av nuvarande och framtida risk för att barnet ska fara illa. Detta gäller även vid ett avslut av en SoL-placering. Om bedömningen görs att det fortsatt finns ett behov av vård ska även en bedömning göras om detta kan ske via SoL eller LVU.

Vi förstår att det är svårt att inte ha sitt barn hos sig. När ditt barn är placerat utanför hemmet har du som förälder enligt lag rätt att få stöd. Det är du själv som avgör om du vill ha den kontakten och hur länge. I Malmö stad heter verksamheten Föräldrastöttan Malmö. De kan inte påverka myndighetens beslut men de kan ge dig stöd och rådgivning. Mer information om verksamheten finner du på Malmö stads hemsida

https://malmo.se/Bo-och-leva/Stod-och-omsorg/Stod-till-anhoriga/Stod-ti…

och kontaktuppgifter är:

Föräldrastöttan Malmö

Telefon: 040-34 95 32

Vänligen

Soctanterna