Avslag

Hej.
Jag har problem med soc.
Dom räknade in min 18-åriga dotters retroaktivt utbetalning av förlängt underhållsstöd som inkomst i min ansökan om försörjningsstöd.
Dom säger att statliga medel ska räknas som inkomst.
Va är det för skitsnack?
Hittar ingen info om det i SOL.
Handläggaren vägrar dessutom att svara på vilken paragraf han har använt sig av vid beslutsfattandet.
Jag får bara flyktiga svar.

VibeZ
2024-04-02 09:30

Hej.

Det är tråkigt att höra att du har problem med socialtjänsten och att du tycker att du enbart får flyktiga svar på dina frågor.

Rätten till bistånd regleras i 4 kap Socialtjänstlagen. “Den som inte själv kan tillgodose sina behov eller kan få dem tillgodosedda på annat sätt har rätt till bistånd av socialnämnden för sin försörjning (försörjningsstöd) och för sin försörjning i övrigt.”

Underhållsstöd räknas som inkomst i beräkningen av försörjningsstöd. I socialstyrelsens allmänna råd (SOSFS 2013:1 om ekonomiskt bistånd) går det att läsa om avseende ekonomiskt bistånd.

Av allt att döma uppbär du underhållsstöd för din dotter då du fortfarande är underhållsskyldig för henne. Föräldrar är underhållsskyldiga för sina barn fram till dess ungdomen fyller 21 år så länge barnet går i gymnasiet.

Om du uppbär försörjningsstöd kontinuerligt räknas även det retroaktiva underhållsstödet som inkomst. Du har sannolikt blivit beviljad försörjningsstöd tidigare då något underhållsstöd ej tagits med i beräkningen. Då ses detta som förskott på social förmån.

Är du missnöjd med beslutet har du möjlighet att överklaga detta till förvaltningsdomstolen som fattar beslut i ärendet.

Vänligen

Soctanten