Lov om självfinansierad resa till familjen med ekonomiskt biståndv 0y4Zp

Tack för svaret till min fråga!

Jag angav att jag kan jobba på distans under tiden då jag vistas i mitt hemland hos min familj. Men fick höra att man inte får åka utomlands när man tar emot ekonomiskt bistånd och en utomlandsresa kan påverka min nästa ansökan.

Jag pratade med arbetsledaren som säger att den enda anledning för att åka utomlands är vid en begravning av en nära släkt.
Jag sa att jag kan jobba det som mitt arbetsförmåga tillåter på distans.

Hon sa att jag behöver stå till arbetsmarknadens förfogande om jag blir erbjuden arbetsträning eller arbete. Men jag jobbar ju redan allt vad jag kan (13-15 timmar i veckan mostavarnade 25% arbetsförmåga) och jag är i dialog med mina chefer att bli anställd genom lönebidragsanställning.

Nu ska jag även bli anställd direkt hos företaget som köper mig fri från bemanningsföretaget. Så min timanställning blir en fast anställning på 15-20 timmar i veckan (mitt mål i år: att klara 20 timmar). Och jag planerar med min karriärvägsledare från kommunen lönebidragsanställning som hon ska lämna in nu för granskning.

Så jag kommer förmodligen inte ens behöva söka ekonomiskt bistånd för juni eller om det går riktig snabbt, för maj! Men missa min bröllopet och möjligheten att förbättra relationen till min släkt.

Jag fattar verkligen inte nånting i Socs beslut.

Min psykisk hälsa och min primär diagnos har försämrats sedan jag tog emot beslutet och jag tappar allt tron på lagar och systemet.

Vilka lagar säger att ekonomiskt bistånd kan påverkas om man åker utomlands? Vilka lagar finns som säger att ingenting står emot min resa?

Mvh Tussilago

Tussilago
2024-04-02 07:51

Hej!

Vad som styr socialtjänstens arbete och bedömningar i ärenden avseende ekonomiskt bistånd är som följer. Rätten till bistånd styrs främst av socialtjänstlagen SoL, och tydliggörs bl.a. genom rättspraxis utifrån den.

Rättspraxis utgörs av domar från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och kan ge tydlig vägledning i bedömningen av rätten till ekonomiskt bistånd.

Domar från kammarrätterna kan ge en orientering om vad domstolarna har lyft fram i sina bedömningar i olika situationer.

Domar från förvaltningsrätterna gäller endast det enskilda fallet och inga allmängiltiga slutsatser kan egentligen dras utifrån en förvaltningsrättsdom.

Socialstyrelsen har gett ut allmänna råd om ekonomiskt bistånd (SOSFS 2013:1), senast reviderade 2021. Allmänna råd innehåller rekommendationer om hur en författning kan eller bör tillämpas. Denna handbok är ett komplement till allmänna råden. Utöver bestämmelser i lagstiftningen kan det också finnas interna myndighetsföreskrifter som påverkar myndighetsutövningen som exempelvis kommunala riktlinjer eller anvisningar i delegationsordningen. Lokala kommunala riktlinjer med anvisningar för hur arbetet med ekonomiskt bistånd ska bedrivas i kommunen har inte företräde framför det som gäller enligt den rättsliga reglering som finns inom området.

För att ta reda på vad som gäller i Malmö kan du gå in på Malmö stads hemsida och läsa under Stöd och omsorg/ Ekonomi

www.malmo.se

Vi vill än en gång råda dig att prata med dina handläggare då de känner ditt individärende då detta är en allmän rådgivningstjänst som inte tar ställning i det enskilda fallet.

Vänligen

Soctanterna