En tråkig situation...

Hej!
Jag är en flickvän till en pappa som inte längre får träffa sin son pga. att det inkommit både orosanmälningar samt en eller flera polisanmälningar mot honom. Vi misstänker att alla dessa är från mamman till hans son, då hon under en lång period varit ute efter att skada honom samt hans relation till deras son genom att bland annat ljuga, ägna sig åt umgängessabotage/egenmäktighet av barn då hon hämtat deras son från förskolan på "pappaveckan" och vägrat respektera barnets rätt och behov till båda sina föräldrar trots gemensam vårdnad. Hon har gjort över 20 orosanmälningar mot honom och gör dessa när något inte går enligt hennes plan. Hon har tidigare anmält både sin egna mamma och sin bror. Alla anmälningar har alltid lagts ner, men det sliter så väldigt mycket på min pojkvän att ständigt bli felaktigt anklagad av hemska saker.
Hon tror sig ha mer rätt att bestämma över allt gällande deras son och när något inte blir som hon vill skapar hon ett helvete för oss. Detta fyller vardagen med oro, instabilitet och ångest vilket sonen tyvärr också drabbas av. Sonen har autism vilket gör honom extra behövande av stabilitet och kontinuitet, något som hon äventyrar väldigt ofta.
Allt detta började när hon fick reda på att pappan gått vidare med en ny partner (mig). Det är extremt påfrestande och en mycket sorglig situation som jag eller min pojkvän aldrig befunnit oss i tidigare.
Mammans och pappas relation har varit infekterad länge, redan innan de gjorde slut.
Jag har försökt hålla mig undan i hopp om att de i slutändan kommer lösa det med samarbetssamtal etc. Men det gör ont när jag ser min pojkvän och framförallt hans son lida. Vad kan jag göra som "bara" flickvän? Jag har gjort en orosanmälan. Vad kan min pojkvän göra? Han fick inte veta varför han inte får träffa sin son, inte ens hur länge eller vad anmälningarna handlar om. Hur kan det vara rätt?
Tacksam för all hjälp och råd!

Orolig flickvän
2024-03-29 02:53

Hej!

Tack för att du vänder dig hit med din fråga, vi förstår det som att ni befinner er i en svår situation.

Vi kan av din fråga utläsa att du är orolig för hur din pojkväns barn mår av att inte få träffa sin pappa. Samt att du har en oro för hur samarbetssvårigheterna påverkar din pojkvän och hans son, men också er tillvaro. Vi på Soctanter kan inte svara för några individärenden men ger generella svar kring vilka vägar det finns att tillgå.

Som vårdnadshavare har man rätt till insyn i dokumentation som rör ens barn. Det innefattar både inkomna orosanmälaningar och de förhandsbedömningar som gjorts. Även utredningsdokument, anteckningar och beslut innanför ramen av en inled utredning har man rätt att ta del av. Är du förälder men inte vårdnadshavare har man däremot inte rätt till insyn i handlingar som rör barnet då de är belagda med sekretess.

Vi rekommenderar att vårdnadshavare i första hand tar kontakt med den socialsekreterare som varit eller är ansvarig. Detta för att be om att få ta del av bedömningar som gjorts och passa på att ställa sina frågor. Förhoppningsvis kan man då bättre förstå vad som ligger till grund för den nuvarande situationen och eventuella bedömningar som gjorts. Vidare har vårdnadshavare då också möjlighet att förmedla sina egna tankar och sin oro för barnet.

När det gäller frågor som rör vårdnad, umgänge och boende är det först och främst Familjerätten man kan vända sig till för rådgivning.

Vill man begära en förändring i umgänge eller vårdnad är det till Tingsrätten man som vårdnadshavare ansöker. Inför ett sådant beslut är en rekommendation att ta kontakt med ett juridiskt ombud. Detta för att få mer information om vad en sådan rättsprocess innebär.

Hoppas att vårt svar kan ge en vägvisning vidare.

Vänligen

Soctanterna