Vad ska man göra om man har det svårt hemma?

Hej! Jag heter Vera och bor i en familj med 6 personer i. Det är väldigt väldigt mycket bråk. Mina bröder bråkar bara om ditt spel, och man hör den hela tiden. Jag får alltså aldrig lugn och ro, vilket man behöver ofta. Jag tycker heller inte att mina föräldrar tar hand om mig. När jag gråter och inte mår så bra, då får jag gå in på mitt rum och ha alla mina känslor inombords. Jag tycker inte det är roligt längre, snart bryter det och då vet jag inte vad jag ska göra.

Vera
2024-03-28 18:41

Hej!

Det låter som att du har det tufft hemma. Ni är flera personer som skall samsas om hemmets ytor. Alla barn har sina individuella behov och behov av att bli sedda och hörda. Det är viktigt att visa varandra respekt och det är dina föräldrars uppgift att se till att det är tryggt och bra hemma.

Det är viktigt att du får stöd och hjälp i dina tankar, du behöver inte gå runt och bära på allting själv, inombords. Därför kan det vara bra att försöka prata med någon vuxen som man känner förtroende för. Om det är svårt att prata med föräldrarna kan man ta hjälp av en släkting eller en vän. Någon man tänker är bra på att lyssna och ge råd. Det kan även vara en professionell vuxen så som en kurator på skolan eller på ungdomsmottagningen. För barn i åldern 12-21 år finns det något som heter Familjeteamet. Dit kan man komma för att prata själv eller tillsammans med sina föräldrar. Man kan få hjälp att prata med sina föräldrar om det som är tufft och man kan få hjälp att sätta ord på det man tycker är svårt.

Mer information finner du på malmö stads hemsida

https://malmo.se/Bo-och-leva/Stod-och-omsorg/Stod-till-barn-och-unga/Sa…

Barnens rätt i samhället BRIS har både en hemsida med informationsmaterial men även en stödlinje på telefon. Stödlinjen är öppen varje dag, även på natten. Dit kan man ringa anonymt om man behöver prata.

Mer information finner du på deras hemsida

https://www.bris.se/

Vi hoppas att du har fått lite olika vägar för att ta ett första steg till att få hjälp.

Vänligen

Soctanterna