Destruktiv Familjemedlem

Jag är sjukskriven och har försörjningsstöd. Jag har en extremt destruktiv och allvarligt psykiskt sjuk familjemedlem som ringer till mitt soc kontor och till deras chef där och bråkar "åt mig". Hävdar att det skulle vara i mitt ärende eller att det skulle varit jag som sagt till denne familjemedlem att ringa. Trots att jag inte har något som helst med saken att göra och har försökt att klippa alla band till denna familjemedlem.

Oftast handlar det om att denna familjemedlem vill ha pengar, som jag inte har. Jag brukar säga till denna familjemedlem att jag inte har dem eller inte har råd, vilket jag såklart inte har. Har man försörjningsstöd har man såklart inte råd att kasta bort 2000-3000 kr. Då kan man ju inte betala räkningarna eller köpa mat. Så då ringer denna medlem och bråkar med soc, försöker kräva av dem att ge mig mer pengar osv. Detta har gjort att jag fått massvis med problem med soc, flertalet handläggare som inte vill hjälpa mig osv. Trots att jag har flertalet gånger berättat för dem att jag inte VILL behöva ha o göra med denna familjemedlem och att jag bett dem sluta ringa flera gånger med att denna person vägrar lyssna på mig . Och att min läkare även skrivit i min sjukskrivning flera gånger att det är väldigt viktigt att hitta ett sätt att klippa alla band med denna familjemedlem.

Hur skall jag gå tillväga när det känns som att soc 'anklagar mig' för vad som är en familjemedlem jag har noll kontroll över? Jag vågar knappt prata med soc om detta, då de kommer se att jag måste swisha denna person väldigt mycket pengar under hot Och jag är rädd att de skulle ge mig problem på något vis, som att de kanske hävdar jag använder pengarna fel trots att detta är under hot och inget jag vill göra. Det har gjort att jag fått betalningsanmärkningar (för att jag sedan inte kunnat betala räkningar) och andra problem och är livrädd varje månad jag skall förlora min lägenhet eller svälta ihjäl för att jag inte har pengar.

Samt vad gör jag när soc hela tiden vägrar hjälpa en med saker och ger svaret att man bör istället vända sig till familj över saker som att man inte har möbler, eller behöver flytthjälp.
Det är på grund av detta jag har blivit tvingad att fortsätta ha kontakt med denna familjemedlem. Det verkar helt omöjligt att faktiskt leva på soc. Jag fick fly en våldsam relation och hade inte mer än en väska med kläder. Trots detta vägrade soc hjälpa mig med möbler, mat och saker som handukar och säng+sängkläder. Så jag fick vända mig till denna destruktiva familjemedlem och be dem hjälpa mig, vad hade jag ens gjort om jag ej haft denna person? Jag har redan betalat tillbaka allt denna personen lånat mig och mer, men personen har fortfarande alla kvitton på allt och hävdar jag inte har det. Och hotar med att bara ta allt tillbaka om jag inte alltid gör som denne säger. Eller hotar med annat om jag inte gör som de säger.

För att min situation någonsin skall bli bättre och kunna nå en punkt där jag inte längre behöver försörjningsstöd behöver jag klippa alla band med denna familjemedlem. Men soc verkar inte göra annat än se till att jag behöver bli ännu mer fast med denna person. Genom att hävda att jag alltid skall vända mig dit istället för att de skall behöva hjälpa mig med saker.
Hur kan man få reda på exakt vad soc egentligen behöver hjälpa en med? Och hur tar man sig till väga om det just är familjemedlemmar som gör att man sitter i sitsen man gör? Om nu meningen är att soc skall hjälpa en UR att behöva dem? Och hur får man soc att förstå att man inte har "nära eller kära" som kan kan hjälpa en? Alla har inte den turen, bortom denna destruktiva familjemedlem har jag ingen. Jag vill inte att de skall hävda någon annan skall hjälpa mig om jag klipper banden med denna person, för det finns ingen annan.

Tack på förhand
MVH

Cherry
2024-03-28 13:00

Hej!

Du beskriver en svår situation i förhållande till en familjemedlem som du vill klippa kontakten med. Ett råd som du också fått av din läkare. Det är viktigt att du fortsätter kontakten med din läkare för att få stöd i att bryta denna kontakt.

Du berättar vidare familjemedlemmen hotar dig för att få pengar. Vårt råd är att du vid hot polisanmäler detta. Ingen får hota en annan människa.

Socialtjänsten kan inte prata om dig med din familjemedlem då sekretess råder. De kan dock inte hindra hen att ringa.

Du ställer många frågor som du skulle vilja prata med din handläggare om. Vårt råd är att du bokar en tid med din handläggare och ställer de frågor som du behöver ställa. Du kan också prata med socialtjänsten om vilken hjälp de kan erbjuda för att du skall få stöd i din situation.

Vad gäller ditt försörjningsstöd har du rätt att ansöka om vad du önskar. Vid avslag på din ansökan får du ett skriftligt beslut. Detta beslut har du rätt att överklaga till förvaltningsdomstol för att få ärendet prövat.

I övrigt är det svårt för oss att uttala oss då vi inte är insatta i ditt ärende.

Vi hoppas att du får rätt stöd för att kunna bryta kontakten med din familjemedlem.

Vänligen

Soctanterna